Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Glavna tužiteljica pred Stalnim vijecem OSCE-a poziva na zatvaranje prostora nekažnjavanja

Glavna tužiteljica pred Stalnim vijecem OSCE-a poziva na zatvaranje prostora nekažnjavanja

Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
TUŽILAŠTVO

Haag, 7. septembar 2006.
AN/MOW/1106t

GLAVNA TUŽITELJICA PRED STALNIM VIJEĆEM OSCE-a
POZIVA NA ZATVARANJE PROSTORA NEKAŽNJAVANJA


Glavna tužiteljica Međunarodnog suda, Carla del Ponte, danas se obratila Stalnom vijeću OSCE-a i iskoristila priliku da naglasi važnost nastavka saradnje između ove transatlantske organizacije i MKSJ.

Najvažnije među iznesenim pitanjima bio je njen prijedlog za ulaganje dodatnih napora da se riješi problem "prostora nekažnjavanja" koji se odnosi na ratne zločine koji se ne mogu procesuirati ni pred MKSJ zbog strategije okončanja rada, niti pred pravosuđima država bivše Jugoslavije zbog zakonskih prepreka kao što je zabrana izručivanja vlastitih državljana.

Kako bi se zatvorio prostor nekažnjavanja, tužiteljica je ukazala na neophodnost postojanja političke volje da se izmijene relevantni dijelovi zakonodavstva kako bi se omogućilo izručenje vlastitih državljana i/ili, prebacivanje svih postupaka bez ograničenja. U tom smislu, ona se pozvala na nedavno uvedene evropske naloge za hapšenje koji omogućavaju državama članicama Evropske unije da izruče svoje državljane drugim državama Evropske unije ukoliko su oni tamo počinili zločine. Del Ponte je nadalje predložila dodatne korake koji se mogu poduzeti od strane OSCE-a i zemalja na koje se to odnosi, zajedno sa Evropskom komisijom i Vijećem Evrope, kako bi se podigla svijest o konkretnim problema u vezi s prostorom nekažnjavanja.

Konačno, nakon što je članove Stalnog vijeća OSCE-a obavijestila o trenutnom statusu predmeta i suđenja pred MKSJ, tužiteljica je naglasila neprocjenjivu pomoć OSCE-a u borbi protiv nekažnjavanja kroz obuku, praćenje lokalnih suđenja i podsticanje međudržavne saradnje na zapadnom Balkanu.

Integralan tekst obraćanja glavne tužiteljice na engleskom jeziku možete naći na stranici: http://www.un.org/icty/pressreal/2006/p1106e-CDPspeech.htm .
 

Postupke pred Međunarodnim sudom možete pratiti na Internet stranici suda: www.icty.org