Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Govor Tužiteljice pred Vijećem sigurnosti

Govor Tužiteljice pred Vijećem sigurnosti

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
TUŽITELJSTVO

New York, 18. lipnja 2007
OK/OTP/1166t
 

GOVOR TUŽITELJICE PRED VIJEĆEM SIGURNOSTI

Tužiteljica Međunarodnog suda, Carla Del Ponte danas se obratila Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i podnijela redovno izvješće o napretku koji je učinjen glede strategije završetka rada suda. S obzirom na to da je već objavljeno da odlazi s mjesta tužiteljice po isteku mandata u rujnu, ovo je posljednje izvješće koje Del Ponte podnosi Vijeću sigurnosti u svojstvu glavne tužiteljice Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

U svom obraćanju, tužiteljica je dala pregled nekih osnovnih dostignuća suda i upozorila na moguće opasnosti za budućnost samog MKSJ i međunarodne pravde uopće. Tužiteljica je naglasila da je tijekom svoja dva mandata, 91 optuženi priveden, za 59 je izrečena prvostupanjska presuda, a potvrđene su presude protiv 37 osoba.

Ona je naglasila, međutim, da četiri osobe ostaju u bijegu, posebno Radovan Karadžić i Ratko Mladić i da ta činjenica predstavlja stalnu mrlju na radu Suda. Dodala je da njihovo kontinuirano nekažnjavanje ozbiljno potkopava sve napore da se žrtvama omogući da vide da je zadovoljena pravda i ozbiljno narušava vjerodostojnost Međunarodnog suda.

Carla Del Ponte također je izvijestila Vijeće da je tijekom posljednjih nekoliko tjedana primijetila opći napredak u razini suradnje Srbije s Međunarodnim sudom. Rekla je da su tijekom njenog nedavnog posjeta Beogradu svi dužnosnici s kojima se susrela izrazili jasno opredjeljenje da pruže svaku moguću pomoć u lociranju i uhićenju preostalih bjegunaca. Stvorena su nova tijela čiji je cilj centralizirati sve aktivnosti kako bi se ostvario taj cilj. Jedno od takvih tijela je Nacionalni savjet za sigurnost na čijem čelu je predsjednik. Ovaj Savjet se već sastao i ponovno kao svoj prioritet potvrdio punu suradnju sa Sudom. Osim toga, tužiteljica smatra nedavna uhićenja Zdravka Tolimira i Vlastimira Đorđevića, oba rezultat napora koje ulaže Srbija, dokazom da su sposobni locirati i uhititi bjegunce. Tužiteljica je također naglasila da je Srbija tijekom prošlih tjedana odgovorila na većinu neriješenih zahtjeva za pristup dokumentima i da njen Ured trenutno proučava materijale koji su zaprimljeni. Kao zaključak, tužiteljica je rekla da se nada da će Srbija ostvariti punu suradnju s MKSJ, što uključuje uhićenje i prebacivanje svih preostalih bjegunaca, posebno Ratka Mladića.

Govoreći o mogućoj opasnosti od jaza nekažnjavanja, Tužiteljica je također rekla da se mnogim počiniteljima neće moći suditi u Den Haagu zbog strategije završetka rada Suda i da će informacije i dokazi koji se odnose na stotine drugih osumnjičenika biti prebačeni vlastima u regiji bivše Jugoslavije. Upozorila je, međutim, da su, iako je postignut određeni napredak u domaćim pravosuđima, lokalne vlasti još uvijek vrlo sklone uplitanju u te procese, te međunarodna zajednica treba ostati oprezna kada se radi o tome. Posebno je naglasila potrebu da OESS nastavi pratiti suđenja u cijeloj regiji, uključujući i Hrvatsku.

Konačno, Tužiteljica Del Ponte naglasila je da su dostignuća Suda impresivna i da su za taj uspjeh zaslužni suci, tužitelji, tajnici i zaposlenici. Ona je također zahvalila Vijeću sigurnosti na podršci i izrazila uvjerenje da će Vijeće poduzeti potrebne radnje i podržati Sud kako bi uspješno ostvario svoj mandat.

*****

Postupke pred Međunarodnim sudom možete pratiti na Internet stranici Suda:
www.icty.org