Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Haški Dan otvorenih vrata međunarodnih organizacija: MKSJ poslednji put ugostio posetioce

Međunarodni sud | | Hag |

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) juče je učestvovao u Danu otvorenih vrata međunarodnih organizacija u Hagu po poslednji put, pre zvaničnog zatvaranja Međunarodnog suda 31. decembra 2017.

MKSJ je zajedno s Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MMKS) u svom sedištu bio domaćin za više od 900 posetilaca. Javnost je imala jedinstvenu priliku da zaviri iza kulisa međunarodnog krivičnog pravosuđa i da sazna više o svakodnevnom radu ove dve institucije.

Predsednik MKSJ, sudija Carmel Agius, otvorio je ovaj skup pomenuvši neka od značajnijih dostignuća Međunarodnog suda tokom proteklih dvadeset četiri godina. Predsednik Agius je posebno istakao “pionirsku ulogu Međunarodnog suda u borbi protiv nekažnjivosti” napominjući pri tom da “još mnogo toga treba učiniti širom sveta kako bismo obezbedili da borba protiv nekažnjivosti bude uspešna”. Predsednik MMKS, sudija Theodor Meron, posetiocima je poželeo dobrodošlicu u ime MMKS, objašnjavajući njegovu ključnu ulogu u vršenju preostalih pravosudnih funkcija MKSJ i Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu.

Sudije Alphons Orie i Christoph Flügge pužili su uvid u ulogu međunarodnih sudija, dok su visoki zvaničnici posetiocima objasnili mandat, istorijat i nasleđe MKSJ i MMKS, predstavili rad različitih tela te dve institucije, i diskutovali o specifičnim dostignućima MKSJ, poput uspeha na polju krivičnog gonjenja za zločine seksualnog nasilja počinjenog za vreme rata. Tokom čitavog dana posetioci su obilazili sudnice, prisustvovali projekcijama najnovijih dokumentarnih filmova u produkciji Outreach programa MKSJ i razgledali izložene predmete iz arhiva MKSJ.

MKSJ je bio prvi sud za ratne zločine koji su osnovale Ujedinjene nacije i prvi međunarodni sud za ratne zločine od suđenja u Nirnbergu i Tokiju. Tokom više od 24 godine svog rada MKSJ je ostvario značajne uspehe u nastojanjima da počinioce najtežih zločina, odnosno ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida, izvede pred lice pravde. Ovogodišnji Dan otvorenih vrata predstavljao je priliku da se istaknu i proslave razna dostignuća Međunarodnog suda pre nego što on zvanično zatvori svoja vrata krajem ove godine.

Haški Dan otvorenih vrata međunarodnih organizacija svake godine organizuje Opština Hag i on predstavlja priliku da javnost sazna više o svakodnevnom radu i širim ciljevima raznih institucija i organizacija koje imaju sedište u Hagu, Gradu međunarodnog mira i pravde.