Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Hazim Delić i Esad Landžo prebačeni na Međunarodni sud i 18. juna 1996. će se izjasniti o krivici

Press Release . Communiqué de presse . Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
REGISTRY
GREFFE
SEKRETARIJAT

Den Haag, 13. juna 1996.
CC/PIO/087-t

HAZIM DELIĆ I ESAD LANDŽO PREBAČENI NA MEĐUNARODNI SUD
IZJAŠNJAVANJE O KRIVICI ODRŽAĆE SE 18. JUNA 1996.

Hazim DELIĆ i Esad LANDŽO, dvojica optuženih čija se imena navode u optužnici "Čelebići", podignutoj 22. marta 1996., prebačeni su u Pritvorsku jedinicu MKSJ-a uz pomoć snaga IFOR-a. Njihovo prvo pojavljivanje pred Sudom održaće se u utorak 18. juna 1996.

Hazim DELIĆ i Esad LANDŽO uhapšeni su u četvrtak 2. maja 1996. u Bosni i Hercegovini od strane domaćih vlasti i od tada su se nalazili u pritvoru u Bosni i Hercegovini.

Njihovo prebacivanje zajednički su organizovale vlasti Bosne i Hercegovine, Sekretarijat MKSJ-a i Međunarodne snage za implementaciju (IFOR).

Na osnovu Memoranduma o razumijevanju koji su 9. maja 1996. potpisali NATO i MKSJ, podrška koju je pružio IFOR uključivala je vojni prijevoz i opću bezbjedost. Snage IFOR-a su kopnenim putem prevezle Hazima DELIĆA i Esada LANDŽU do Sarajeva, odakle su vojnim avionom C-160 prebačeni u Den Haag. Snage IFOR-a su osiguravale sigurno okruženje duž kopnenog puta i na aerodromu.

OPĆI PODACI

Kao rezultat djelovanja zatočeničkog objekta poznatog kao Čelebići, tokom 1992. godine, smještenog u općini Konjic u srednjoj Bosni i Hercegovini, u optužnici se navodi da je Hazim Delić bio zamjenik upravnika logora Čelebići u periodu između maja i novembra 1992. i, tokom kratkog perioda između novembra i decembra 1992., njegov upravnik. U tom svojstvu, on se tereti po individualnoj i/ili alternativno komandnoj odgovornosti za kršenja zakona i običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija. Esad LANDŽO se tereti po individualnoj krivičnoj odgovornosti za teške povrede i kršenja zakona i običaja ratovanja, koje je prema navodima počinio u svojstvu stražara u logoru Čelebići između maja i decembra 1992.

OPTUŽBE

Hazim DELIĆ se tereti po 17 tačaka za teške povrede i 23 tačke za kršenja zakona i običaja ratovanja. Te se optužbe odnose na četiri ubistva, pet djela mučenja, uključujući dva silovanja i jedan slučaj nanošenja teške patnje ili ozbiljne povrede.

Esad LANDŽO se tereti po 11 tačaka za teške povrede i po 15 tačaka za kršenja zakona i običaja ratovanja. Te se optužbe odnose na njegovo učešće u pet ubistava, četiri djela mučenja i jedno djelo nanošenja teške patnje ili ozbiljne povrede.

PODACI O OPTUŽENOM

Hazim DELIĆ je rođen 14. maja 1960. u mjestu Orahovci, općina Konjic, Bosna i Hercegovina. Esad LANDŽO, zvani Zenga, rođen je 7. marta 1973. u selu Tinja, općina Konjic, Bosna i Hercegovina.

PRVO POJAVLJIVANJE PRED SUDOM

Prvo pojavljivanje optuženih pred Sudom održaće se u utorak 18. juna 1996. Prvo pojavljivanje DELIĆA zakazano je za 10:00, a LANDŽE za 10:30 sati. Od obojice optuženih će se tražiti da se izjasne o krivici. Oba pojavljivanja će biti otvorena za javnost.

SUOPTUŽENI

DELIĆ i LANDŽO su zadnji od četvorice koji se terete optužnicom "Čelebići", koji su stigli u pritvor Međunarodnog suda. Prethodno, Zdravka MUCIĆA su bosanske vlasti prebacile u Den Haag i on se 11. aprila 1996. izjasnio da nije kriv. Zejnila DELALIĆA su vlasti Republike Njemačke prebacile u Den Haag 8. maja 1996. i on se 9. maja 1996. izjasnio da nije kriv.

Dok Tužilaštvo nastoji da se četvorici optuženih iz optužnice "Čelebići" sudi zajedno, branioci DELALIĆA i MUCIĆA su podnijeli zahtjeve da se njihovim klijentima sudi odvojeno. Branioci Delića i Landže mogu podnijeti sločne zahtjeve.

BROJKE

Hazim DELIĆ i Esad LANDŽO su 7. i 8., od ukupno 58 optuženih, koji se nalaze u Pritvorskoj jedinici Međunarodnog suda. Preostali optuženi su: Duško TADIĆ, Tihomir BLAŠKIĆ (optužnica "Lašvanska dolina"), Goran LAJIĆ ("Keraterm"), DRAŽEN ERDEMOVIĆ ("Srebrenica") , Zejnil DELALIĆ i Zdravko MUCIĆ ("Čelebići").