Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Hrvatski Ministar pravosuđa u posjeti Međunarodnom sudu

TAJNIŠTVO
Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
Den Haag, 7. lipnja 2000.
JL/P.I.S./509-t

Hrvatski Ministar pravosuđa u posjeti Međunarodnom sudu

U srijedu, 7. lipnja 2000., hrvatski ministar pravosuđa, g. Stjepan Ivanišević, posjetio je Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u njegovu sjedištu u Den Haagu.

U pratnji ministra Ivaniševića bili su g. Jakša Muljačić, hrvatski veleposlanik u Nizozemskoj, i gđice Sanja Piršl, predstojnica kabineta ministra.

Tijekom posjeta, ministar Ivanišević susreo se s predsjednikom Suda, sucem Claudeom Jordaom, tajnicom Suda, gđom Dorotheeom De Sampayo, i s tužiteljicom Carlom Del Ponte. Razgovaralo se o suradnji Hrvatske i Međunarodnog suda. Ministar Ivanišević je posjetio i pritvorsku jedinicu Međunarodnog suda.

Za vrijeme sastanka s predsjednikom Jordaom, ministar Ivanišević je izrazio zabrinutost u vezi s postojećim izvješćem Vijeću sigurnosti o neizvršavanju obaveza Hrvatske prema Međunarodnom sudu. Predsjednik Jorda je ponovio da će, čim dobije potvrdu da su sva postojeća pitanja razriješena, o tome obavijestiti Vijeće sigurnosti.

Osim toga, Ministar Ivanišević postavio je pitanje o mogućnosti da neke od osoba koje Sud proglasi krivim svoju kaznu izdržavaju u državama koje graniče s Hrvatskom, kao i o mogućnosti da neki pojedinci u toku predraspravnog dijela postupka budu u pritvoru u Hrvatskoj. Predsjednik Jorda je ta pitanja primio na znanje i naznačio da ih treba dalje razmatrati.

Ovaj posjet uslijedio je nakon što je predsjednik Jorda 9. i 10. svibnja 2000. boravio u Hrvatskoj, gdje se sastao sa, između ostalih, hrvatskim predsjednikom Stipom Mesićem.

Međunarodni sud pozdravlja poboljšanu suradnju Hrvatske sa Sudom i ovakve posjete smatra dodatnim dokazima hrvatske odlučnosti da konstruktivno surađuje s Međunarodnim sudom.