Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Interpol izdao crvene poternice za optužene u predmetu zbog nepoštovanja suda koji se vodi pred MKSJ

Međunarodni sud | | Hag |

Interpol je 24. marta 2017. obavestio Međunarodni sud da je izdao crvene poternice u vezi s neizvršenim nalozima za hapšenje u predmetu Jojić i drugi koji se pred Međunarodnim sudom vodi zbog nepoštovanja suda. Crvene poternice, kojima se traži lociranje i hapšenje optuženih Petra Jojića, Jove Ostojića i Vjerice Radete, Interpole je izdao na zahtev Sekretarijata Međunarodnog suda, u skladu s nalogom Pretresnog veća I. Crvene poternice su stupile na snagu 16. marta 2017.

Petar Jojić, Jovo Ostojić i Vjerica Radeta, optuženi su za nepoštovanje Međunarodnog suda zbog toga što su, kako se navodi, pretili, zastrašivali, nudili mito i na druge načine uticali na dva svedoka na suđenju u postupku protiv Vojislava Šešelja, kao i u povezanom postupku zbog nepoštovanja suda koji se protiv njega vodio.

Srbija od 19. januara 2015. nije izvršila naloge za hapšenje i predaju optuženih. Pošto Srbija i dalje nije ispunjavala svoju obavezu da sarađuje s Međunarodnim sudom u skladu sa članom 29 Statuta MKSJ, Pretresno veće I je 5. oktobra 2016. izdalo međunarodne naloge za hapšenje, koji su izdati kao javni ili u javnoj redigovanoj verziji 29. novembra 2016.

Međunarodni sud je ovo pitanje takođe pokretao nekoliko puta pred Savetom bezbednosti i Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija. Poslednji put, u pismu od 1. marta 2017, predsednik Agius je pozvao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da obezbedi pozivanje na odgovornost, da spreči nekažnjivost i da preduzme potrebne mere kako bi se obezbedilo da Srbija postupi po nalozima Međunarodnog suda, u skladu sa svojim obavezama, i pozvao države članice da obezbede hapšenje i prebacivanje optuženih.

Crvene poternice koje je izdao Interpol dodatno naglašavaju urgentnost potrebe da se optuženi prebace na Međunarodni sud kako bi se tekući postupak okončao na pravičan i ekspeditivan način, pre nego što se Međunarodni sud zatvori krajem 2017. godine.