Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Ivica Marijačić i Markica Rebić proglašeni krivima za nepoštivanje suda

Ivica Marijačić i Markica Rebić proglašeni krivima za nepoštivanje suda

Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
SUDSKA VIJEĆA

Den Haag, 10. ožujka 2006.
CVO/MOW/1048t

IVICA MARIJAČIĆ I MARKICA REBIĆ PROGLAŠENI KRIVIMA ZA NEPOŠTIVANJE SUDA

Raspravno vijeće MKSJ-a danas je proglasilo Ivicu Marijačića i Markicu Rebića krivima za nepoštivanje Međunarodnog suda. Svaki optuženik je kažnjen kaznom od 15.000 eura koju u roku od 30 dana moraju platiti tajniku Međunarodnog suda.

U svojoj odluci, Raspravno vijeće navodi da su Ivica Marijačić i Markica Rebić namjerno objelodanili informacije u vezi s iskazom Johannesa van Kuijka, časnika nizozemske vojske koji je kao zaštićeni svjedok svjedočio u predmetu protiv bivšeg generala Hrvatske vojske, Tihomira Blaškića. U presudi, nadalje, stoji da "niti novinari, niti bilo koja treća osoba, ne smiju djelovati na načim kojim se krši nalog rasprave zatvorene za javnost".

Tijekom relevantnog razdoblja, Ivica Marijačić je bio novinar i glavni urednik zagrebačkog tjednika Hrvatski list. Markica Rebić je bivši načelnik Službe za informiranje i sigurnost ("SIS") Republike Hrvatske.

Premda zaštićenom svjedoku nije naneseno nikakvo zlo kao rezultat objelodanjivanja njegovog identiteta i sadržaja njegovog iskaza, Raspravno je vijeće zaključilo da je namjerni i proračunati način na koji su Ivica Marijačić i Markica Rebić omalovažili nalog o zatvorenoj sjednici ozbiljno pitanje koje ima cilj umanjiti autoritet Raspravnog vijeća na suđenju u predmetu Blaškić. Suci su dodali da je "povjerenje javnosti u učinkovitost zaštitnih mjera Međunarodnog suda od presudne važnosti za njegov uspješan rad".

Suđenje Ivici Marijačiću i Markici Rebiću počelo je 17. siječnja 2006., a završeno je 19. siječnja 2006.

Međunarodni je sud pokrenuo postupke zbog nepoštivanja suda protiv 18 osoba, među kojima su optuženici, branitelji, svjedoci, novinari i drugi, po optužbama koje uključuju zastrašivanje svjedoka, odbijanje da odgovaraju na pitanja pred sudom, objelodanjivanje povjerljivih sudskih dokumenata i kršenje zaštitnih mjera.

*****

Postupke pred Međunarodnim sudom možete pratiti na Internet stranici Suda: www.icty.org