Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Ivica Rajić prebačen na izdržavanje kazne u Španiju

Ivica Rajić prebačen na izdržavanje kazne u Španiju

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
SEKRETARIJAT

Haag, 13. april 2007.
CT/MOW/1155t
 

IVICA RAJIĆ PREBAČEN NA IZDRŽAVANJE KAZNE U ŠPANIJU

 

Ivica Rajić, bivši zapovjednik jedinice vojske bosanskih Hrvata, danas je prebačen u Španiju na izdržavanje kazne od 12 godina zatvora.

Rajić se potvrdno izjasnio o krivici za učešće u napadu na selo Stupni Do, u srednjoj Bosni, u blizini grada Vareša, u oktobru 1993. godine. Rajić je komandovao napadom koji je prouzrokovao smrt 31 Muslimanskog civila, uključujući žene, starce i djecu, kao i uništenje sela.

Dana 23. oktobra 1993., načelnik Glavnog stožera HVO-a naredio je Ivici Rajiću da "sredi situaciju u Varešu i nema milosti ni prema kome". Istog tog dana, Ivica Rajić je naredio snagama HVO-a pod njegovim zapovjedništvom da uhapse i pritvore vojno sposobne muškarce muslimanske nacionalnosti u gradu Varešu. Kao rezultat toga, na osnovu naređenja Ivice Rajića, snage HVO-a su uhapsile više od dvjesto pedeset muškaraca bosanskih Muslimana i zatvorili ih u dvije škole, "Ivan Goran Kovačić" i "Vladimir Nazor". Prilikom hapšenja tih muškaraca, zapovjednici i vojnici HVO-a ulazili su u njihove kuće, zlostavljali stanare i otimali njihove dragocjenosti. Vojnici HVO-a su takođe tukli i zlostavljali zatočene muškarce bosanske Muslimane.

Istog tog dana, snage pod komandom Ivice Rajića napale su selo Stupni Do i hotimično lišile života najmanje 31 civila bosanskog Muslimana. Tokom napada na Stupni Do, jedna grupa bosanskih Muslimana, uključujući dvije žene i troje djece, koji su pokušali da pobjegnu pred napadom na selo, ubijeni su ispred svoje kuće. Izgorjela tijela dvije starice, od kojih je jedna bila invalid, pronađene su u jednoj kući, a izgorjela tijela sedam članova iste porodice (dva muškarca, tri žene i dvoje djece od dvije i tri godine) pronađena su u njihovom skloništu.

Dvanaest godina kasnije, 26. oktobra 2005., Ivica Rajić se izjasnio krivim po ovim optužbama. Na pretresu o kazni, održanom u aprilu 2006. godine, Rajić je izjavio sljedeće: "Obiteljima stradalih upućujem ispriku i svoju najiskreniju sućut za svu bol koju trpe zbog gubitka svojih najmilijih. (.) Sve te žrtve zaslužuju istinu i pravdu. Moja suradnja sa Tužiteljstvom je doprinos utvrđivanju istine i prihvatanje krivnje."

Pretresno vijeće je, pored ostalih faktora, uzelo u obzir Rajićevu izjavu i osudilo ga na 12 godina zatvora. Ni optužba ni odbrana nisu se žalile na kaznu koja je kazna izrečena u predloženom rasponu.

Više informacija o ovom predmetu možete naći na Internet stranici Međunarodnog suda na sljedećoj adresi: http://www.icty.org/cases/party/772/4

*****
 

Postupke pred Međunarodnim sudom možete pratiti na Internet stranici Međunarodnog suda: www.icty.org.