Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Izjava Carle Del Ponte, tužioca Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Press Release . Communiqué de presse . Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)

OFFICE OF THE PROSECUTOR

BUREAU DU PROCUREUR

TUŽILAŠTVO

 

Hag, 10. mart 2000.
PR/P.I.S./477-t

U prilogu je kompletan tekst izjave koju je tužilac Carle Del Ponte dao novinarima
u četvrtak 9. marta 2000. u Budimpešti

IZJAVA CARLE DEL PONTE,
TUŽIOCA MEĐUNARODNOG KRIVIČNOG SUDA ZA BIVŠU JUGOSLAVIJU

Prošlo je gotovo šest mjeseci otkada sam postavljena za glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Na Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju moj osnovni prioritet je hapšenje preostalih 29 optuženih sa javno objavljenih optužnica Međunarodnog suda, i onih koji se nalaze na zapečaćenim optužnicama.

Naročito želim vidjeti hapšenje Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Slobodana Miloševića, koji su po mom mišljenju osobe koje snose najveću odgovornost za najteže zločine koji su od 1991. godine počinjeni na tlu bivše Jugoslavije. Sve dok se Radovan Karadžić ne dovede pred lice pravde neće biti moguće uspostaviti trajni mir u Bosni i Hercegovini, i ja ću nastaviti sa pritiscima na SFOR da se on uhvati i prebaci u Hag.

Kada je riječ o predsjedniku Miloševiću, prošlo je skoro 10 mjeseci otkako je objavljena optužnica protiv njega. Poražavajuće je to što je on još uvijek na vlasti i što izbjegava međunarodnu pravdu. To se više ne smije dopuštati, i zato bih htjela podsjetiti svijet da je on optužen i da se mora dovesti pred Međunarodni sud.

Želja mi je da otežam život Slobodanu Miloševiću i svim ostalima koji se nalaze na optužnicama.

Moja posjeta Mađarskoj u proteklih nekoliko dana dio je moje misije u sklopu koje ću se sastati sa relevantnim predstavnicima vlasti svih zemalja susjeda bivše Jugoslavije. Tražim saradnju svih zemalja koje graniče sa bivšom Jugoslavijom. Cilj mi je svijet učiniti znatno manjim za sve optužene.

Nisam spremna javno govoriti o tome koje konkretne poteze namjeravam preduzeti u tom smislu, što ne uključuje identifikaciju sredstava i imovine optuženih van bivše Jugoslavije. Svakako ću preduzeti mjere da ta sredstva budu zamrznuta.

Veoma sam zadovoljna saradnjom na koju nailazim na ovoj misiji i ova inicijativa će se svakako nastaviti.

*****