Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Izjava predsednika MKSJ - sudije Patricka Robinsona

Saopštenje za javnost
VIJEĆA
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
 

Hag, 17. novembar 2008.
NJ/MOW/1290t


Izjava predsednika MKSJ - sudije Patricka Robinsona


Čast mi je što sam imenovan za šestog predsednika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. U potpunosti svestan činjenice da je ovo ključna faza u radu Međunarodnog suda, nadam se da ću ovu instituciju dovesti korak bliže uspešnom ispunjenju njenog mandata.

Nakon deset godina rada kao sudija MKSJ, mnoga od njegovih dostignuća - ali i brojni budući izazovi - dobro su mi poznati. Međunarodni sud trenutno ima izuzetno mnogo posla sa dosad navećim brojem optuženih u pretresnom postupku i šest suđenja koja se odvijaju istovremeno, pri čemu sedmo uskoro treba da počne.

Premda je Međunarodni sud blizu ispunjenja svog mandata, to što optuženi koji su i dalje u bekstvu, Ratko Mladić i Goran Hadžić, i dalje izbegavaju hapšenje ipak baca senku na dostignuća MKSJ. Kao predsednik MKSJ, i dalje ću insistirati na tome da Međunarodni sud ne sme da završi sa radom, a da se ne sudi ovim optuženim licima koja su i dalje u bekstvu i koja spadaju u kategoriju optuženih na najvišim položajima.

Međunarodni sud je nepovratno usmerio tok međunarodne pravde unapred i odigrao pionirsku ulogu u razvoju međunarodnog materijalnog i procesnog humanitarnog prava.

MKSJ je takođe pomogao da se vladavina prava čvrsto ukoreni u državama bivše Jugoslavije. Shvatajući da je njegova uloga da preuzme funkcije lokalnih pravosudnih sistema koji u doba njegovog osnivanja nisu bili u stanju da ih obavljaju, Međunarodni sud je uložio mnogo energije u izgradnju partnerstva sa pravosudnim sistemima u regionu. Ova saradnja se mora nastaviti i unaprediti  kako se Međunarodni sud približava okončanju svog mandata.

Uveren sam da će Međunarodni sud u skoroj budućnosti uspešno okončati svoj rad i nadam se da će, pod mojim vođstvom, međunarodna zajednica nastaviti da mu pruža snažnu podršku kao i do sada.*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355
- Elektronska pošta: press [at] icty.org