Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Izjava predsjednika Theodora Merona kojom čestita Louise Arbour na imenovanju na položaj Visoke povjerenice Ujedinjenih naroda za ljudska prava

 PREDSJEDNIK
Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
Den Haag, 26. veljače 2004.
LJ /P.I.S./827t

Izjava predsjednika Theodora Merona kojom čestita Louise Arbour na imenovanju na položaj Visoke povjerenice Ujedinjenih naroda za ljudska prava

U ime cijelog Suda, želio bih toplo čestitati Louise Arbour na imenovanju na položaj Visoke povjerenice Ujedinjenih naroda za ljudska prava. Ne samo da nam je drago, već smo vrlo ponosni da joj je na takav način iskazana čast.

Louise Arbour uživa svjetski ugled zbog svog neumornog rada na promicanju i zaštiti ljudskih prava i vladavine prava, i u potpunosti ga je zaslužila. Mnogi će se ovdje na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju sjetiti nepokolebljive predanosti, upornosti i kreativnosti koju je pokazala u progonu osumnjičenika za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji od 1996. do 1999. dok je bila glavna tužiteljica. Iskustvo koje je stekla tada, te kasnije kao sutkinja Kanadskog vrhovnog suda pokazuje da ona ima jedinstvene kvalifikacije za ovu funkciju od presudne važnosti. Uvjeren sam da će njezina golema profesionalnost i predanost okončanju nekažnjivosti, unapređivanju vladavine prava i održavanju najviših standarda zagarantirane pravne procedure te promicanju i zaštiti ljudskih prava pridonijeti da se osigura unapređivanje univerzalnih ljudskih prava.

Svi mi na Sudu želimo joj mnogo uspjeha na novom položaju.