Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Izjava Sergea Brammertza, glavnog tužioca MKSJ

Izjava Sergea Brammertza, glavnog tužioca MKSJ

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
TUŽILAŠTVO

Haag, 16. januara 2008.

OK/1212t


IZJAVA SERGEA BRAMMERTZA, GLAVNOG TUŽIOCA MKSJ
Velika mi je čast i izazov što sam imenovan za glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Impresioniran sam brojnim dostignućima koja je ova institucija postigla od svog osnivanja 1993. godine. Zahvaljujući predvodničkoj ulozi prethodnih tužilaca, od kojih je posljednja bila gđa Carla Del Ponte, zatekao sam potpuno funkcionalno Tužilaštvo u kom rade izrazito požrtvovani i sposobni pojedinci.


Kontinuitet u radu Tužilaštva od izuzetne je važnosti i moja je namjera da obezbijedim rukovođenje i usmjeravanje neophodne za uspješno ispunjenje našeg mandata.


Sa 26 optuženih u pretresnoj fazi, devetoricom u žalbenoj fazi postupka i jedenaestoricom koji čekaju početak suđenja, ovo je veoma aktivan period za MKSJ. Ostaje još mnogo posla koji treba uraditi. Prema tome, moj prvi prioritet će biti da se osigura uspješno vođenje svih trenutnih krivičnih postupaka i onih koji tek treba da počnu.


I dalje je apsolutni prioritet hapšenje četvorice preostalih bjegunaca i njihovo prebacivanje na sud, a naročito Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Tužilaštvo će se, prema tome,  i dalje oslanjati na presudnu podršku i pomoć država bivše Jugoslavije i na međunarodnu zajednicu kako bi se Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Goran Hadžić i Stojan Župljanin konačno izveli pred lice pravde. U narednim sedmicama namjeravam da o pitanjima saradnje razgovaram sa relevantim predstavnicima vlasti u bivšoj Jugoslaviji, kao i sa predstavnicima drugih država i međunarodnih organizacija, uključujući i predstavnike Evropske unije.


Saradnja između Tužilaštva MKSJ-a i organa krivičnog gonjenja u bivšoj Jugoslaviji ostaje od ključnog značaja za kontinuirano procesuiranje ratnih zločina u regiji. Tužilaštvo MKSJ-a će nastaviti postojeću saradnju s lokalnim tužiocima za ratne zločine i sudskim organima tako što će im prosljeđivati preostale istražne dosjee i dijeliti sakupljene informacije i stručno znanje.


Zahvalni smo državama članicama Ujedinjenih nacija na podršci koju pružaju radu ove institucije i na odobrenju budžeta MKSJ-a za 2008. i 2009. godinu. Kao i do sada, i dalje ćemo se oslanjati i pozivati na presudnu podršku međunarodne zajednice i nevladinih organizacija jer uspješno provođenje strategije okončanja rada Međunarodnog suda u potpunosti zavisi o tome.


Moja najvažnija obaveza je nadovezivanje na brojna dostignuća Međunarodnog suda. To dugujemo žrtvama zločina počinjenih tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.


 


*****