Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Izjava Theodora Merona, predsjednika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, data prilikom inauguracije Vijeća za ratne zločine Državnog suda Bosne i Hercegovine

Press Release . Communiqué de presse . Saopštenje za javnost

(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
PRESIDENT
PRÉSIDENT
PREDSJEDNIK

Den Haag, 9. mart 2005.

TM/MOW/945t


IZJAVA THEODORA MERONA, PREDSJEDNIKA MEĐUNARODNOG KRIVIČNOG SUDA ZA BIVŠU JUGOSLAVIJU, DATA PRILIKOM INAUGURACIJE VIJEĆA ZA RATNE ZLOČINE DRŽAVNOG SUDA BOSNE I HERCEGOVINE

Sarajevo, Bosna i Hercegovina

9. mart 2005.


Ekselencije, dame i gospodo,


Dozvolite mi da na početku kažem kako mi je čast da govorim u ovako značajnoj prilici.


Danas obilježavamo dostignuće koje predstavlja prekretnicu za narod Bosne i Hercegovine i međunarodnu zajednicu u cjelini. Osnivanje Vijeća za ratne zločine je događaj koji predstavlja prekretnicu u razvoju vladavine prava u Bosni i Hercegovini, i ono je ostvareno u izuzetno kratkom roku uprkos nevjerovatnim izazovima.


Osnivanje Vijeća za ratne zločine je daljnji dokaz opredijeljenosti međunarodne zajednice da se osigura pravda u Bosni i Hercegovini i ono odražava shvatanje da su pravda i odgovornost nužne komponente poslijeratnog pomirenja i obnove.


Štaviše, od samog početka svog angažovanja međunarodna zajednica radi na jačanju kapaciteta pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine kako bi se tim domaćim institucijama omogućilo da odigraju presudnu ulogu u djelotvornom i pravičnom procesuiranju ratnih zločinaca u skladu s međunarodno priznatim standardima zakonitog postupka i vladavine prava.


Od početka smo bili svjesni toga da uspješno procesuiranje ratnih zločina u Bosni i Hercegovini predstavlja bitnu komponentu u nastojanjima da se pokaže da će pravda biti zadovoljena, da se ostvari pomirenje različitih zajednica u Bosni i Hercegovini, te da se okonča neizvjesnost članova porodica ratnih žrtava. Uvijek sam smatrao da suđenja za ratne zločine koja se održavaju blizu mjesta zločina i porodica žrtava najsnažnije odjekuju i najviše utiču na pomirenje i odvraćanje budućih počinilaca.


Tokom posljednje dvije godine, učinjeni su značajni napori kako bismo se približili tom cilju. U toku 2003. godine, zajedničkim naporima organa pravosuđa i uprave Bosne i Hercegovine, OHR-a i MKSJ-a, koji su blisko međusobno sarađivali, razrađen je detaljan rukovodni plan. Nešto kasnije iste godine, Savjet bezbjednosti UN dao je glasnu podršku osnivanju Vijeća kao bitnoj pretpostavci strategije okončanja rada MKSJ.


U decembru 2004., Bosna i Hercegovina je usvojila zakone kojima se formalno uspostavlja Vijeća za ratne zločine, što je predstavljalo vrhunac neumornih napora brojnih pojedinaca i institucija koju su koordiniranim naporima doveli do toga da današnji dan postane stvarnost. Odao bih posebno priznanje lordu Paddyju Ashdownu i njegovom zamjeniku Bernardu Fassieru.


Mi u MKSJ-u ponosni smo na svoju ulogu u razvoju vladavine prava na ovom području. Bezrezervno smo podržavali stvaranje Vijeća za ratne zločine kao i, uopšte uzev, jačanje kapaciteta domaćih institucija za procesuiranje ratnih zločina u skladu s međunarodnim standardima. Međunarodni sud će i dalje blisko sarađivati s Vijećem za ratne zločine putem raznih programa obuke, prijenosa dokumenata i stručnih iskustava.


Međunarodni sud je stvorio impresivan korpus sudske prakse bez presedana koji obuhvata materijalne odredbe kako međunarodnog humanitarnog tako i krivičnog prava, kao i isto tako značajne odredbe o krivičnom postupku i dokazivanju. Naše najvažnije odluke poslužiće kao suštinske smjernice za pravično i djelotvorno procesuiranje osumnjičenih pred Vijećem za ratne zločine. Vijeće za prosljeđivanje predmeta našeg Međunarodnog suda trenutno razmatra zahtjeve tužioca za prenošenje predmeta u skladu s relevantnim pravilom postupka. Međunarodni sud je utvrdio pravila kojima se jamči da se predmeti prenose ne samo po redu prvenstva, nego i zavisno od cjelokupnog mehanizma zakonitog postupka na sudu prijema. Suđenja moraju biti pravična i djelotvorna. Naša pravila pružaju mogućnost povlačenja naloga za prosljeđivanje predmeta. Moramo raditi na tome da se osigura da se između naših suđenja i onih koja budu vođena na sudovima u bivšoj Jugoslaviji ne nastane vakuum koji bi mogao iskoristiti bilo koji od glavnih optuženih za ratne zločine, bilo sada, bilo u trenutku kada se naš rad u Haagu bude privodio kraju. Ponavljam, jasno i glasno, da se Tribunal neće zatvoriti dok Karadžiću, Mladiću i Gotovini ne bude suđeno.


Razvoj vladavine prava je ključna komponenta obnove i pomirenja u državi, a Vijeće za ratne zločine predstavlja dalekosežan korak ka jačanju vladavine prava u državnim institucijama Bosne i Hercegovine. Važno je isto tako da misija Vijeća za ratne zločine bude da umjesto osjećanja nekažnjivosti prevladaju ideologija zakonitosti i razvoj vladavine prava kroz primjenu čvrsto utemeljenih pravnih normi.


Tokom posljednje decenije, bili smo svjedoci postepenog stvaranja demokratskih institucija i povratka mira u ovoj zemlji. Međutim, sve do sada, postojeće institucije nisu bile potpuno spremne za procesuiranje ratnih zločinaca u Bosni i Hercegovini na pravičan i efikasan način, i u skladu s međunarodno priznatim standardima zakonitog postupka. Uspostavljanjem Vijeća za ratne zločine Vlada Bosne i Hercegovine i međunarodna zajednica preuzimaju obavezu da privedu pravdi osobe osumnjičene za vršenje stravičnih zlodjela nad drugim ljudskim bićima. Stoga danas obilježavamo presudan korak ka eliminisanju nekažnjivosti putem vladavine prava i pridržavanja osnovnih principa ljudskih prava i zakonitog postupka.


Koristeći ovu svečanu i izuzetnu priliku, moram navesti još dva faktora koji će biti od presudnog značaja za uspjeh Vijeća za ratne zločine.


Prvo, Vijeće za ratne zločine mora uživati stalnu političku podršku vlade i naroda Bosne i Hercegovine kako bi postupci koje vodi bili djelotvorni i pravični. Saradnja opštinskih, kantonalnih i državnih organa s Vijećem za ratne zločine biće od ključne važnosti, naročito kada je riječ o dostavljanju relevantnih dokaza.


Drugo, i dalje moramo imati političku i finansijsku podršku međunarodne zajednice.


Da zaključim, počašćen sam i zaista vrlo zadovoljan što imam priliku da, ovog dana koji nagovještava nadu, zajedno s vama prisustvujem događaju bez presedana - inauguraciji Vijeća za ratne zločine. Vijeće će odigrati ključnu ulogu u dokazivanju nepokolebljive opredijeljenosti vlade Bosne i Hercegovine i međunarodne zajednice za donošenje pravde ratnim žrtvama. Vijeće za ratne zločine će doprinijeti razvoju vladavine prava u zemlji tako što će se postarati da se narodi Bosne i Hercegovine osposobe i sami preuzmu odgovornost za procesuiranje ratnih zločina koji su počinjeni na njihovoj teritoriji.