Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Izjava Tužilaštva Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju povodom današnjeg hapšenja Momira Talića u Beču, Austrija

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
TUŽILAŠTVO
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Haag, 25. august 1999.
JL/PIU/432tIzjava Tužilaštva Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju povodom današnjeg hapšenja Momira Talića u Beču, Austrija

"Tužiteljica, sudija Louise Arbour, je 12. marta 1999. godine potpisala optužnicu kojom se general Momir Talić, načelnik štaba Vojske Republike Srpske, zajedno sa Radislavom Brđaninom, tereti za zločin protiv čovječnosti, konkretno, za progone na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi. U optužnici, koju je sudija Rodrigues potvrdio 14. marta 1999. godine, navodi se da su optuženi, kao članovi Kriznog štaba Autonomne Regije Krajina (ARK), naredili, sproveli, pomagali i podržavali ostvarivanje plana koji je imao za cilj da se bosanski Hrvati, bosanski Muslimani i drugo nesrpsko stanovništvo protjeraju iz opština koje su proglašene dijelom ARK, uključujući i opštinu Prijedor u Bosni i Hercegovini.

Optuženog Radislava Brđanina su 6. jula 1999. godine uhapsile snage SFOR-a u Bosni i Hercegovini i on je doveden u Haag gdje čeka na početak suđenja.

Djelujući na osnovu informacije da se optuženi Momir Talić sprema da otputuje u Austriju kako bi prisustvovao jednoj konferenciji, tužiteljica je 24. augusta 1999. zatražila da se nalog za hapšenje uputi Republici Austriji i dostavi austrijskim vlastima. Postupajući po ovom nalogu, austrijske vlasti su danas uhapsile Momira Talića i stavile ga u pritvor u Beču. Očekuje se da će se optuženi pojaviti pred lokalnim sudom u Austriji, prije odvođenja u pritvor Međunarodnog suda u skoroj budućnosti.

Tužiteljica želi da izrazi svoju zahvalnost austrijskim vlastima na brzom reagovanju po nalogu za hapšenje i na njihovoj profesionalnosti pokazanoj praksom hapšenja Momira Talića. Očekuje se da će optuženima Momiru Taliću i Radislavu Brđaninu biti suđeno zajedno jedinstvenom postupku".
 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu