Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Izjava tužioca Carle Del Ponte 29. juni 2001., PR-597-T Slobodan Milošević je prebačen na Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

TUŽILAŠTVO
Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
Hag, 29. juni 2001.
F.H./P.I.S./598-t

Izjava tužioca Carle Del Ponte 29. juni 2001., PR-597-T Slobodan Milošević je prebačen na Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Dame i gospodo,

Dolazak Slobodana Miloševića u pritvorsku jedinicu Međunarodnog suda značajan je dan za međunarodnu krivičnu pravdu. On je ovde, i ja sam zbog toga zadovoljna.

Pozdravljam odluku vlasti Republike Srbije da ga prebaci u Hag, i znam da ste svi vrlo pomno pratili sve što se oko ovog događalo. Nisu svi u Jugoslaviji saglasni s tom odlukom. U nekim od sinoćnjih komentara spominjao se poraz Srbije. Ali danas se uopšte ne postavlja pitanje poraza ili pobede. Ovde se ne sudi srpskom narodu. Ne preispituje se istorija Srbije. Slobodan Milošević stupa pred sud kao pojedinac kome će se suditi po optužbama podignutim protiv njega zbog njegovih postupaka. To je veoma pozitivan razvoj događaja. Odluka da ga se prebaci u Hag ispravna je odluka i potpuno opravdana međunarodnim obavezama svih država članica Ujedinjenih nacija. Sada počinje pravni postupak, i kao tužilac, ja sam vrlo zadovoljna što sada možemo preći u novu fazu. Želela bih iskoristiti ovu priliku da se zahvalim svom osoblju na trudu koji su dosad uložili radeći na ovom predmetu, ali svesna sam da je pred nama još mnogo rada.

Kao što vam je poznato, poslednjih sam meseci vrlo aktivno tražila hapšenje i transfer svih optuženih. Danas bih želela zahvaliti na diplomatskoj podršci koju nam je pružila međunarodna zajednica. U vezi s ovim prebacivanjem optuženih u Hag, željela bih srdačno zahvaliti Sjedinjenim Američkim Državama na njihovom učešću, a posebno zahvaljujem državnom sekretaru Colinu Powellu, nemačkom kancelaru Schroederu i francuskom predsedniku Chiracu. Njih spominjem poimence zato što sam poslednjih dana lično bila s njima u kontaktu. U vezi s jučerašnjom operacijom, posebno bih želela istaknuti podršku Ujedinjenog Kraljevstva i vlasti ovde u Holandiji.

Prebacivanje Slobodana Miloševića označava početak prave saradnje sa Jugoslavijom, pa bih naročito želela zahvaliti predsedniku vlade Đinđiću i Vladi Srbije zbog ključne uloge koju su u tome odigrali. Podrška svih država članica nužna je ako želimo osigurati da Međunarodni sud uspe ostvariti zadatke koji su mu povereni i da pravda bude ostvarena.

Uverena sam da će se nakon transfera Slobodana Miloševića sa novim elanom krenuti u zadatak hapšenja onih koji su još na slobodi. Ne zaboravimo da je još mnogo optuženih iz drugih optužnica koji još uvek nisu lišeni slobode. Radovan Karadžić i Ratko Mladić optuženi su prvi, pre gotovo šest godina. Činjenica da oni još nisu uhapšeni u trenutku kad se pripremamo za suđenje drugim članovima rukovodstva bosanskih Srba skandalozna je. Svi koje smo optužili moraju stupiti pred sud. Prebacivanje Slobodana Miloševića prekretnica je i to sad moraju shvatiti sve vlasti na području cele bivše Jugoslavije.

Ovaj Međunarodni sud osnovao je Savet bezbednosti kao meru za ponovno uspostavljanje i održanje mira i sigurnosti u međunarodnim okvirima. Čvrsto verujem da društvo ne može uživati trajan mir ukoliko se krivičnom pravosudnom sistemu ne dopusti da funkcioniše. Čak i kad se optužnice podižu protiv čelnika na najvišim položajima vlasti, oni moraju odgovoriti na optužbe pokrenute protiv njih. Žrtvama užasnih zločina mora se omogućiti da vide da postoji delotvoran mehanizam za privođenje optuženih pred sud kako bi odgovarali za svoja dela. Niko nije iznad zakona ni izvan dohvata međunarodne pravde. Međunarodna zajednica danas pokazuje svoju odlučnost da ne dopusti da žrtve budu zaboravljene, i da se kaže šta su proživeli.

Dobili ste primerke optužnice i možete i sami videti koliko su ozbiljne optužbe protiv Slobodana Miloševića. Ovo nije ni vreme ni mesto za raspravu o predmetu protiv njega. Dolazak optuženog na Sud samo je početak postupka. Optužnica kakvu je vidite danas potvrđena je 24. maja 1999. Ona ne predstavlja konačne optužbe po kojima će se odvijati suđenje. Jutros je sudac Hunt potvrdio Izmenjenu optužnicu i ona je danas poslepodne uručena. Optužnica se još uvek odnosi na zločine počinjene na Kosovu, ali su optužbe u njoj proširene na nove činjenice i nove žrtve. U Izmenjenoj optužnici još uvek nema eventualnih dokaza koji bi mogli biti prikupljeni u ekshumacijama koje su trenutno u toku u blizini Beograda.

U pripremi su i optužnice za zločine počinjene za vreme sukoba u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Danas smo tek na početku predmeta protiv Slobodana Miloševića, a ne na njegovom kraju. U nedeljama i mesecima koji slede bićete u prilici da pratite kako se taj predmet razvija.

U stvari, danas bih vas želela podsetiti da svaka optužena osoba ima pravo na pravično suđenje i htela bih da vas zamolim da se uzdržite od ličnog presuđivanja o samim događajima dok na javnom suđenju, a to će se sigurno dogoditi, dokazi ne izađu na videlo.

Kao što smo ove nedelje videli na završetku suđenja generalu Krstiću za masakr u Srebrenici, krivični sudski postupak je moćan instrument za otkrivanje istine i utvrđivanje odgovornosti pojedinca. Shvatam, naravno, da događaji kao što su pronalaženje tela u kontejneru-hladnjači u reci Dunavu izazivaju ogromnu pažnju medija. Ljudi su s pravom šokirani takvim otkrićima. To bi nam moglo pribaviti nove dokaze u prilog optužbama, ali ovaj će se potupak voditi na sudu, a ne u medijima. Ovaj predmet je sada sub-judice pa vas molim da ne donosite preuranjene zaključke o njegovom konačnom ishodu.