Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Izjava tužioca Međunarodnog suda povodom hapšenja Momčila Krajišnika

Press Release . Communiqué de presse . Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)

OFFICE OF THE PROSECUTOR

BUREAU DU PROCUREUR

TUŽILAŠTVO

 

Hag, 3. aprila 2000.
PR/P.I.S./485-t

IZJAVA TUŽIOCA MEĐUNARODNOG SUDA POVODOM HAPŠENJA MOMČILA KRAJIŠNIKA 3. APRILA 2000.

Povodom današnjeg hapšenja optuženog Momčila Krajišnika u Bosni i Hercegovini, tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Carla Del Ponte pozdravlja posljednju akciju privođenja od strane NATO snaga za stabilizaciju (SFOR). Ona ističe glavnu ulogu trupa SFOR-a u privođenju optuženih pravdi.

Kao predsjednik skupštine bosanskih Srba od oktobra 1991. do novembra 1995., Momčilo Krajišnik je najviši politički funkcioner koji do sada doveden na Sud. Njegovo je hapšenje zato izuzetno važno i ilustruje strategiju Tužioca po kojoj se optužnice podižu protiv ljudi na najvišim nivoima odgovornosti.

Optužnica protiv Momčila Krajišnika je podignuta 21. februara 2000. Sudija ovog Suda je potvrdio optužnicu 26. februara 2000., nakon čega je, zajedno sa nalogom za hapšenje, stavljena pod pečat. U optužnici se navodi da je optuženi Momčilo Krajišnik, zajedno sa Radovanom Karadžićem i drugima ogovoran za genocid, zločine protiv čovječnosti, kršenja zakona i običaja rata i teške povrede Ženevskih konvencija, koji su učinjeni u Bosni i Hercegovini u periodu od 1. jula 1991. do 31. decembra 1992.

Tužilac bi želio navesti dvije stvari: prvo, ovakva optužnica se odnosi na individualnu krivičnu odgovornost lidera, a ne bosanskih Srba kao grupe. Drugo, Tužilac poziva međunarodnu zajednicu da inzistira na hapšenju i privođenju svih preostalih optuženih. Tužilac se naročito zalaže za hapšenje Radovana Karadžića kome bi trebalo da se sudi zajedno sa Momčilom Krajišnikom.

*****