Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Izjava Tužiteljice

TUŽILAŠTVO

 

 
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument) Haag, 25. juli 2007.
OK/1179t

IZJAVA TUŽITELJICE

Prije tačno 12 godina Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju podigao je prvu optužnicu protiv političkih i vojnih vođa bosanskih Srba tokom ratova devedesetih godina dvadesetog vijeka, Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Prema našim dokazima, Mladić i Karadžić odgovorni su za učešće u genocidu u Srebrenici – ubistvu gotovo 8.000 muškaraca i dječaka poslije pada enklave; za širenje terora nad civilima tokom opsade Sarajeva; za mučenja i ubistva u zloglasnim logorima kao što su Omarska, Keraterm, Manjača, Trnopolje, Luka, da nabrojim samo nekoliko; i za mnoge druge užasne zločine, uključujući silovanja i druga ponižavajuća djela počinjena nad civilima nesrpske nacionalnosti u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Mladić i Karadžić optuženi su za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, najgore zločine koje poznaje čovječanstvo i najgore zločine počinjene u Evropi od Drugog svjetskog rata.

I poslije 12 godina oni su još uvijek u bjekstvu.

To predstavlja trajnu sjenu, ne samo nad radom suda nego i nad cijelom međunarodnom zajednicom. Činjenica da dvojica najozloglašenijih optuženika za ratne zločine još uvijek uspijevaju izmaći pravdi jednostavno je neprihvatljiva.

Zato bih, na ovu sumornu godišnjicu, željela iskoristiti priliku da ponovo pozovem Srbiju i Bosnu i Hercegovinu (posebno entitet Republiku Srpsku), te Crnu Goru da učine sve što mogu kako bi locirali i uhapsili Ratka Mladića, Radovana Karadžića i preostale bjegunce.

Međutim, želim uputiti poziv i međunarodnoj zajednici, svim državama koje vjeruju u važnost međunarodne pravde i vladavine zakona, da održe i povećaju svoju ključnu podršku. Bez nje ne bismo mogli raditi ovaj važan posao. Bez nje bi zavladala nekažnjivost.

Moramo ostati jaki i budni u svojim nastojanjima zato što to dugujemo hiljadama i hiljadama žrtava Karadžića, Mladića i njihovih potčinjenih.
 

*****