Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Izjava Tužiteljstva

Izjava Tužiteljstva

IZJAVA
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
TUŽITELJSTVO

Haag, 16. april 2007.
CdP/1156t
 

IZJAVA TUŽITELJSTVA

Od donošenja presude Međunarodnog suda pravde (MSP) 26. veljače 2007. u slučaju tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore, a posebno u toku posljednjih nekoliko dana, mediji su objavili različite tvrdnje o navodnom "dogovoru" između Tužiteljstva i vlasti u Beogradu u vezi s objelodanjivanjem određenih dokumenata vezanih za slučaj koji se vodio pred MSP.

U interesu pravde i transparentnosti, Tužiteljstvo bi željelo izjaviti sljedeće:

Tužiteljstvo MKSJ najenergičnije odbacuje navode da je na bilo koji način uključeno u "skrivanje dokumenata" od Međunarodnog suda pravde ili da je u bilo kakvom "dogovoru" s vlastima u Beogradu.

Kao prvo, Tužiteljstvo Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) nema nadležnost i nije uključeno u postupke pred Međunarodnim sudom pravde. MSP i MKSJ su dvije potpuno zasebne pravne institucije - MSP se bavi sporovima između država, dok MKSJ ima nadležnost da utvrdi krivičnu odgovornost pojedinaca. Kada se radi o predmetima pred Međunarodnim sudom pravde, odgovornost je te institucije da utvrdi koje će dokazne materijale razmatrati i da zatraži dokumente koji su joj potrebni. To nije i ne može biti odgovornost MKSJ-a ni njegovog Tužiteljstva. Kao što se može pročitati u njegovoj presudi, Međunarodni sud pravde je odlučio ne zatražiti dokumente o kojima je riječ.

Drugo, na MKSJ-u, u skladu sa njegovim Pravilnikom o postupku i dokazima, isključivo suci mogu donositi odluke o zaštitnim mjerama koje bi spriječile objelodanjivanje dokumenata javnosti. Pravilo 54bis tog Pravilnika omogućava državama da zatraže zaštitne mjere radi zaštite nacionalne sigurnosti i u takvim slučajevima suci Međunarodnog suda, a ne stranka u postupku, mogu o tome odlučiti nakon što su analizirali sve relevantne dokumente.

Kao zaključak možemo reći da je svaka tvrdnja da je Tužiteljstvo uključeno u skrivanje dokaza u potpunosti neistinita.

 

*****
 

Postupke pred Međunarodnim sudom možete pratiti na Internet stranici Međunarodnog suda: http://www.icty.org.