Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Izjava Tužilaštva u vezi s osuđujućom presudom Radovanu Karadžiću

Tužilaštvo | | The Hague |

Tužilaštvo pozdravlja presudu Pretresnog vijeća kojom je Radovan Karadžić osuđen na kaznu od 40 godina zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Zadovoljni smo što je Pretresno vijeće prihvatilo veliki broj dokaza koji izvan razumne sumnje dokazuju Karadžićevu individualnu krivičnu odgovornost za cijeli niz zločina. To uključuje zločine počinjene u opštinama u Bosni i Hercegovini, zločine počinjene za vrijeme opsade Sarajeva i srebrenički genocid.

Nakon izricanja presude tužilac Brammertz je rekao:

Svijet je 1993. godine odlučio da žrtve u bivšoj Jugoslaviji zaslužuju pravdu. Već dva desetljeća te žrtve nam ukazuju povjerenje da tu pravdu i ostvarimo. Hiljade žrtava su došle ovdje da ispričaju svoje priče i da se hrabro suoče sa svojim mučiteljima. Danas je ovom osuđujućom presudom to povjerenje opravdano. Pravda je zadovoljena.

Istina utvrđena ovom presudom bit će brana neprestanim pokušajima negiranja patnje hiljada ljudi i zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji.

Ovakvi trenuci takođe trebaju da nas podsjete na to da danas u bezbrojnim sukobima u cijelom svijetu milioni žrtava čekaju na svoju pravdu. Ova presuda pokazuje da je pravdu moguće ostvariti.

Tužilaštvo takođe izražava zahvalnost međunarodnoj zajednici, posebno Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, generalnim sekretarima UN-a i Evropskoj uniji. Njihova trajna opredjeljenost za utvrđivanje odgovornosti omogućila nam je da obezbijedimo hapšenja svih bjegunaca i dovršimo svoj posao.

Tužilaštvo smatra da proces ostvarivanja pravde, iako je ova presuda važan korak, još nije završen. Tužilac Brammertz je rekao:

Preveliki broj žrtava u bivšoj Jugoslaviji još uvijek čeka pravdu. I prevelik je broj porodica koje još uvijek ne znaju za sudbinu svojih najdražih. Pozivam nacionalne vlasti i međunarodnu zajednicu da i dalje na nacionalnom nivou daju podršku pravdi za ratne zločine i potrazi za nestalima.