Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Izjava za štampu sudije Richarda Goldstonea, tužioca Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
TUŽILAŠTVO
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)  

Haag, 14. februar 1996.
CC/PIO/033t

Izjava za štampu sudije Richarda Goldstonea, tužioca Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Imajući u vidu razumljive upite medija o tačnom statusu dva lica koja su prebačena u Pritvorsku jedinicu Ujedinjenih nacija u ponedeljak 12. februara, tužilac želi da ponovo iznese svoj stav.

General Đukić i pukovnik Krsmanović su, u skladu s međunarodnim pravom, prebačeni na Međunarodni sud iz Bosne i Hercegovine, gde su zajedno s drugim licima bili pritvoreni od strane bosanskih vlasti pod sumnjom da su počinili ratne zločine. Nakon što je saznao za njihovo privođenje, tužilac je zahtevao njihovo privremeno lišavanje slobode kao osumnjičenih i poslao istražitelje u Sarajevo. Prebacivanje ove dvojice u Hag i njihovo pritvaranje je naložio sudija

Međunarodnog suda, nakon što su obojica pozvani na sud od strane tužioca na ispitivanje u skladu s pravilima Međunarodnog suda. Tužilac je takođe obezbedio pomoć Bosne i Hercegovine i snaga IFOR u organizaciji njihovog prebacivanja u Pritvorsku jedinicu Međunarodnog suda, gde postoje odgovarajući uslovi za takvo ispitivanje.

Ova dvojica su osumnjičeni da su počinili ozbiljne povrede međunarodnog humanitarnog prava tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Sem toga, zbog svoje pozicije visokih vojnih oficira, obojica su u mogućnosti da, kao svedoci, istražiteljima pruže važne informacije u vezi s drugim istragama koje sprovodi Tužilaštvo. Međutim, spekulacije o tome na koji način, ako uopšte, ova lica mogu biti od pomoći istragama Tužilaštva, su preuranjene.

Pravilima Međunarodnog suda nije određen nikakav konkretan rok koliko osobe mogu biti držane u pritvoru, pod ovim okolnostima. Međutim, tužilac ovo pritvaranje smatra privremenim i očekuje da će ono trajati najduže nekoliko sedmica. Dugotrajan pritvor u pretpretresnom postupku je jedino moguć ukoliko je protiv date osobe prethodno podignuta optužnica. S toga se dalja ispitivanja obavljaju po hitnom postupku i isleđivanja su trenutno u toku.

Obojici će biti poštovana prava koja su im zagarantovana prema pravilima Međunarodnog suda o tretmanu osumnjičenih osoba tokom istrage. Imaće prava na branioca po sopstvenom izboru i na prevodioca, ukoliko to budu želeli, a već su obavešteni o tome da imaju pravo da se brane ćutanjem. Sva ispitivanja će biti obavljena u prisustvu njihovih branilaca i biće zabeležena u obliku tonskog ili video zapisa. Osnovni princip je da sve osobe za koje nije dokazana krivica imaju pravo na pretpostavku nevinosti i od nikoga se ne može tražiti da prizna svoju krivicu.

Tužilac se svojski trudi u svojoj nameri da istraži i krivično goni lica koja su odgovorna za ratne zločine nezavisno od toga kojoj političkoj i etničkoj grupi ona pripadaju. Istrage Tužilaštva se zasnivaju na dokazima i tužilac pozdravlja informacije iz svih obaveštenih izvora o svim zločinima i svim licima koja su za njih odgovorna. Iz tog razloga, tužilac želi da otvori terensku kancelariju u Beogradu, i zabrinut je da, premda su se vlasti u Beogradu u principu složile da se takva kancelarija otvori, još uvek nije dobijena potrebna dozvola kako bi zaposleni mogli da preuzmu svoje dužnosti. Kao što je prethodno naglašeno, istraga navodnih zločina koje su počinile snage bosanskih Muslimana je u završnoj fazi, i tužilac očekuje da će optužnice koje će biti rezultat ovih istraga biti predate sudiji na potvrđivanje tokom narednih nedelja.

Tužilac pozdravlja izjavu vlasti Bosne i Hercegovine da osobe, osim onih protiv kojih je podignuta optužnica, mogu biti privedene i uhapšene zbog ozbiljnih kršenja međunarodnog humanitarnog prava jedino nakon odluke Međunarodnog suda, donesene u skladu s međunarodnim pravnim standardima. Tužilac prihvata ovu dodatnu odgovornost i pozdravlja sve eventualne slične predloge ostalih vlasti u bivšoj Jugoslaviji.

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org