Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Izjava zamjenika tužioca: 'Gospođa Plavšić nikad nije bila optužena'

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Haag, 13. maj 1998.
CC/PIO/315tIzjava zamjenika tužioca: "Gospođa Plavšić nikad nije bila optužena"

"Želim da reagujem na medijske izvještaje koji dolaze iz austrijskih, bosanskih i hrvatskih medija koji sugerišu da je predsjednica Biljana Plavšić uhapšena na bečkom aerodromu 6. maja 1998. godine u vezi s nalogom za koga se tvrdi da ga je izdao Međunarodni sud 10. avgusta 1995. godine".

Tužilaštvo ima politiku da se uzdržava od javnog komenatarisanja postojanja ili nepostojanja povjerljivih dokumenata. Međutim, potrebno je napraviti izuzetak od ovakvog pravila, u svjetlu najnovijih medijskih izvještaja koji sugerišu da je Međunarodni sud, prema "pouzdanim izvorima", bio "upozoren da ukine nalog za njeno hapšenje [Biljane Plavšić]....u januaru 1998......nakon što je počela da sarađuje s međunarodnom zajednicom i predložila  Milorada Dodika za predsjednika vlade Republike Srpske.....".

Želim jasno izjaviti da Međunarodni sud nikada nije izdao optužnicu protiv Biljane Plavšić niti je ikakav nalog za njeno hapšenje ikada bio izdat od strane Međunarodnog suda.

Nadalje, tužiteljica smatra da je njezina nezavisnost, koju joj je dodijelio Savjet bezbjednosti kada je usvojen Statut Međunarodnog suda, jedan fundamentalni princip. Bilo kakav pokušaj da se primijeni politički pritisak na tužiteljicu neće biti tolerisan i biće javno osuđen.

Shodno tome, tužiteljica kategorički odbacuje sugestije medija da je na ovaj Međunarodni sud, a prema implikaciji i na tužiteljicu, vršen politički pritisak da povuče nalog za hapšenje Biljane Plavšić.

Ne postoji apsolutno nikakva osnova za bilo kakve dalje spekulacije u vezi s ovim i tužiteljica se pita kakvi su motivi iza ovakvih nedavnih izvještaja u nekim medijima.

Na kraju, ovi medijski izvještaji sugerišu da "s obzirom da su pravni postupci protiv četrnaestorice bosanskih Srba obustavljeni, izgleda da su optužnice izdate 1995. godine izdate bez dovoljnih i pouzdanih dokaza i da stoga lako mogu biti povučene". Odgovarajući na takve neosnovane i netačne tvrdnje, ja samo želim da ponovim šta je tužiteljica izjavila povodom povlačenja ovih optužnica, odnosno "Želim da naglasim da ova odluka nije zasnovana na nedostatku dokaza u vezi s ovim optuženima. (...) Preduzela sam ovo bez odricanja od prava da krivično gonim ove optužene za iste ili druge optužbe, ukoliko se u budućnosti okolnosti promijene. Takođe sam spremna da pružim pomoć onim nacionalnim jurisdikcijama, koje bi pravično vodile postupak za teške povrede međunarodnog humanitarnog prava protiv ove četrnaestorice optuženih".

Graham Blewitt, zamjenik tužioca

Haag, 13. maj 1998.
 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu