Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Izmenjeni uslovi privremenog puštanja Šainovića na slobodu

Saopštenje za javnost
VIJEĆA
((Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
 

Hag, 7. april 2008.
JP/MOW/1235t


IZMENJENI USLOVI PRIVREMENOG PUŠTANJA ŠAINOVIĆA NA SLOBODU

 

Pretresno veće danas je izdalo nalog kojim je izmenilo odluku od petka prošle nedelje da se Nikoli Šainoviću odobri privremeno puštanje na slobodu na osnovu hitnih ličnih razloga. 


Šainoviću je bilo odobreno privremeno puštanje na slobodu kako bi mogao da poseti svoju bolesnu majku od 5. do 7. aprila. Međutim, majka optuženog je umrla pre nego što je on napustio Pritvorsku jedinicu. On je zatim od Veća tražio da mu odobri privremeno puštanje na slobodu od 8. do 13. aprila kako bi mogao da prisustvuje majčinoj sahrani koja će se obaviti u petak.

Pretresno veće je odlučilo da je primereno da se izmeni ranija odluka kako bi se Šainoviću dozvolilo da prisustvuje sahrani koja će se obaviti u mestu Bor.

Šainovićevo privremeno puštanje na slobodu podleže izvesnom broju strogih uslova, između ostalog i 24-časovnom nadzoru optuženog od strane vlasti Srbije, kao što se detaljno navodi u odluci Pretresnog veća.

Šainović je bivši potpredsednik Vlade Savezne Republike Jugoslavije. Sudi mu se zajedno sa pet saoptuženih, Milanom Milutinovićem, Nebojšom Pavkovićem, Dragoljubom Ojdanićem, Vladimirom Lazarevićem i Sretenom Lukićem, za navodnu kampanju terora i nasilja usmerenu protiv kosovskih Albanaca i drugih nesrba koji su živeli na Kosovu tokom 1999. godine. Svi se terete za deportaciju, prisilno premeštanje, ubistvo i progone hiljada kosovskih Albanaca i drugih nesrba.

Suđenje je počelo 10. jula 2006. godine. Tužilaštvo je okončalo glavno izvođenje dokaza 1. maja 2007, nakon čega je Pretresno veće odbacilo sve podneske odbrane za donošenje oslobađajuće presude za svakog od optuženih. Odbrana je počela izvođenje dokaza 6. avgusta 2007. godine. Do danas je okončano pet od šest izvođenja dokaza odbrane, dok je izvođenje dokaza odbrane Lukića još u toku.

Celokupni tekst ove odluke na engleskom jeziku možete naći na internet stranici Međunarodnog suda na http://www.icty.org/x/cases/milutinovic/tord/en/080407.pdf


*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355
- Email: press [at] icty.org