Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Izmijenjena optužnica protiv Darija Kordića i Marija Čerkeza

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Haag, 7. oktobar 1998.
CC/PIU/350tIzmijenjena optužnica protiv Darija Kordića i Marija Čerkeza

Ponovljeno prvo stupanje pred sud optuženih u srijedu, 14. oktobra 1998. godine, u 10:00 sati.

Sudija Gabrielle Kirk McDonald je u srijedu, 30. septembra 1998., potvrdila izmijenjenu i dopunjenu optužnicu protiv Darija Kordića i Marija Čerkeza koju je podnio tužilac.

Prvobitna optužnica protiv Darija Kordića i Marija Čerkeza, kao i još četvorice saoptuženih,  podignuta je 10. novembra 1995. godine i tereti ih za učešće u kampanji etničkog čišćenja stanovništva bosanskih Muslimana u dolini rijeke Lašve (centralna Bosna), koje su izvršile civilne i vojne vlasti tadašnje "Hrvatske Zajednice Herceg-Bosna" od maja 1992. do maja 1993. godine.

Dvojici od šest optuženih se trenutno sudi odvojeno: Tihomiru Blaškiću i Zlatku Aleksovskom. Međunarodni sud je 19. decembra 1997. godine (vidi Saopštenje za javnost 279) na slobodu pustio drugu dvojicu, odnosno Ivana Šantića i Peru Skopljaka, nakon što je tužilac protiv njih povukao optužnice.

Dario Kordić i Mario Čerkez su među desetoricom optuženih koji su se dobrovoljno predali 6. oktobra 1997. godine (vidi Saopštenje za javnost 246).

Nakon izmjene optužnice, optuženi se moraju izjasniti po svakoj od novih tačaka za koje se terete. Njihovo ponovno stupanje pred sud (prvo stupanje pred sud održano je 8. oktobra 1997. i obojica optuženih su se izjasnili da nisu krivi) biće održano u srijedu, 14. oktobra 1998. godine, u 10:00 sati.

Izmijenjena i dopunjena optužnica:

1.    proširuje vremenski period u odnosu na prvobitnu optužnicu: vrijeme na koje se optužbe sada odnose počinje u novembru 1991. i traje do avgusta 1993. godine u odnosu na  Marija Čerkeza, i do otprilike marta 1994. godine u vezi s Darijom Kordićem.

2.    definiše funkcije koje su optuženi obavljali: izmijenjena i dopunjena optužnica sada detaljnije opisuje ulogu, ovlaštenja i funkcije obojice optuženih, bez obzira da li je u pitanju politička ili vojna uloga, ovlaštenje, funkcija ili uticaj.

3.    detaljnije opisuje “kampanju progona, nasilja i etničkog čišćenja izvršenu na široko rasprostranjenoj i sistematskoj osnovi, raznim sredstvima i metodama” protiv stanovnika bosanskih Muslimana u dolini rijeke Lašve. U vezi s tom kampanjom tereti se, između ostalih optužbi, i za:

-    napade na gradove, naselja i sela koji su bili vojno beznačajni (“najmanje nezaštićenih civila bosanskih Muslimana, među kojima su bili žene, djeca, starije i nemoćne osobe, ubijeno je, a mnogi su ranjeni ili ozlijeđeni u svojim domovima i dvorištima…”);

-    lišavanje slobode i zatočenje na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi civila bosanskih Muslimana koji su bili “podvrgnuti fizičkom i psihičkom zlostavljanju, uključujući premlaćivanja i seksualne delikte (…)”;
-    prisilno premještanje civila iz njihovih domova ili sela;

-    ohrabrivanje, poticanje i raspirivanje mržnje, nepovjerenja i razdora na političkoj, rasnoj, nacionalnoj ili vjerskoj osnovi putem propagande, govora i na druge načine;

-    bezobzirno razaranje i pljačku širokih razmjera imovine civila bosanskih Muslimana.

4.    iznosi još teže optužbe na teret optuženih: 

-    Dario Kordić se sada tereti po 22 tačke (prvobitno 13): četiri tačke za zločine protiv čovječnosti (prvobitno tri); osam tačaka za teške povrede Ženevskih konvencija (prvobitno pet); i 10 tačaka za kršenja zakona i običaja ratovanja (prvobitno pet), na osnovu navoda o progonu, protivpravnim napadima na civile i civilne objekte, hotimičnom lišavanju života, ubistvu, nanošenju teških povreda, nečovječnim djelima i nečovječnom postupanju; zatočenju, uzimanju talaca i korištenju živih štitova; uništavanju i pljački imovine.

-    Mario Čerkez se sada tereti po 22 tačke (prvobitno 10): četiri tačke za zločine protiv čovječnosti (nove optužbe); osam tačaka za teške povrede Ženevskih konvencija (prvobitno pet); i 10 tačaka za kršenja zakona i običaja ratovanja (prvobitno pet), na osnovu navoda o progonu, protivpravnim napadima na civile i civilne objekte, hotimičnom lišavanju života, ubistvu, nanošenju teških povreda, nečovječnim djelima i nečovječnom postupanju; zatočenju, uzimanju talaca i korištenju živih štitova; uništavanju i pljački imovine.
 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu