Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Izricanje presude žalbenog vijeća predmetu Momira Nikolića

Izricanje presude zalbenog vijeca predmetu Momira Nikolica

OBAVEŠTENJE ZA MEDIJE
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)

Den Haag, 7. mart 2006.
CVO/MOW/255t

IZRICANJE PRESUDE ŽALBENOG VIJEĆA U PREDMETU MOMIRA NIKOLIĆA

Žalbeno vijeće će u srijedu, 8. marta 2006., u 9:00 sati u sudnici I, izreći svoju presudu u predmetu Momira Nikolića.

Momir Nikolić, pomoćnik komandanta za bezbjednost i obavještajne poslove Bratunačke brigade vojske bosanskih Srba, izjasnio se krivim za progon civila bosanskih Muslimana u Srebrenici 1995 godine. Pretresno vijeće ga je za taj zločin osudilo na 27 godina zatvora. Momir Nikolić je uložio žalbu na kaznu.

Dana 7. maja 2003., Momir Nikolić je priznao da je učestvovao u koordinisanju i organizovanju operacije vojske bosanskih Srba čiji je cilj bio da se pogubi preko 7.000 muškaraca i mladića bosanskih Muslimana i prisilno premjesti više hiljada žena i djece na teritoriju pod muslimanskom kontrolom. Ta operacija je uslijedila u danima nakon što su snage bosanskih Srba preuzele kontrolu na području Srebrenice 11. jula 1995. Momir Nikolić je izjavio da su od jula do oktobra 1995. vojska i policijske snage bosanskih Srba nastavile hvatati i pogubljivati zatvorenike. Momir Nikolić je takođe priznao da je od sredine septembra do oktobra 1995. koordinisao napore da se ekshumiraju i ponovo pokopaju tijela žrtava, što je učinjeno kako bi se prikrili dokazi ubistava. Dalje je priznao da je učestvovao u terorisanju civila bosanskih Muslimana, okrutnom i nečovječnom postupanju i uništavanju njihove imovine.

Prilikom odmjeravanje kazne Momiru Nikoliću, Pretresno vijeće je zaključilo da je on bio aktivan učesnik u zločinima koji su počinjeni na više lokacija. Momir Nikolić je priznao da je sa drugim oficirima bosanskim Srbima razgovarao o operaciji ubijanja i prisilnog premještanja u nekoliko navrata, između ostalog i na ključnim sastancima na kojima se odlučivalo o sudbini muslimanskog stanovništva, i da je predložio lokacije za zatvaranje muškaraca prije njihovog pogubljenja. Pretresno vijeće je zaključilo da Momir Nikolić nije učinio ništa da te zločine zaustavi, da izbjegne svoje službene dužnosti, ili da se suprotstavi planu ubijanja i prisilnog premještanja.

Momir Nikolić je jedan od 21 pojedinaca koje je Međunarodni sud optužio za zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. Jedan je od šestorice optuženih koje je Međunarodni sud osudio za učešće u tim zločinima. Bivšem jugoslovenskom i srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću trenutno se sudi, između ostalog, za zločine počinjene u Srebrenici, dok se postupak protiv još devetorice optuženih nalazi u pretpretresnoj fazi. Od šestoro optuženih koji se nalaze na slobodi, trojica se terete za zločine počinjene u Srebrenici: Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Zdravko Tolimir.

*****

Postupke pred Međunarodnim sudom možete pratiti Internet stranici

Međunarodnog suda http://www.icty.org