Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Izvještaj o strategiji okončanja rada MKSJ: Obraćanje tužioca Sergea Brammertza Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija

Tužilaštvo | | Haag |

Tužilac Serge Brammertz danas se obratio Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija i predstavio 25. izvještaj Tužilaštva o napretku ostvarenom u provođenju Strategije okončanja rada MKSJ-a, koji se odnosi na period od 16. novembra 2015. do 15. maja 2016. Tužilac je u svom obraćanju pružio informacije Savjetu bezbjednosti o trenutnom statusu posljednjih  prvostepenih i žalbenih postupaka, saradnji država sa Međunarodnim sudom i regionalnoj saradnji u  krivičnom gonjenju za ratne zločine u zemljama bivše Jugoslavije.

Tužilac je svoje obraćanje započeo osvrtom na status posljednjih prvostepenih i žalbenih postupaka, izjavivši da se očekuje da će završne riječi u predmetu Mladić biti iznesene na jesen, kao i da je Tužilaštvo nedavno podnijelo zahtjev za obustavu postupka u predmetu Hadžić.  

U vezi s pitanjem saradnje država sa Međunarodnim sudom, tužilac Brammertz je izrazio žaljenje Tužilaštva zbog toga što je “Srbija odstupila od puta potpune saradnje s međunarodnim sudom”.

Kao što je to učinio i predsjednik Međunarodnog suda, i tužilac je izvijestio Savjet bezbjednosti da Srbija godinu i po nije izvršila naloge Međunarodnog suda za hapšenje tri osobe optužene za nepoštovanje suda. Naglasio je da je u ovoj završnoj fazi rada Međunarodnog suda saradnja država i dalje od suštinskog značaja za omogućavanje ispunjenja mandata Suda.

Tužilac je dalje izvijestio Savjet bezbjednosti da se pozitivan trend u regionalnoj saradnji po pitanju ratnih zločina “po svemu sudeći, preokreće”. “Isuviše političara i javnih ličnosti negira dobro poznate istine, potpiruje etničke napetosti i ponavlja nacionalističke slogane iz prošlosti.” Kako je primijetio tužilac Brammertz, zabilježeno je mnogo pozitivnih događanja u nacionalnim pravosuđima za ratne zločine i regionalnoj saradnji, ali se politička situacija širom regije kreće u suprotnom pravcu.

Tužilac Brammertz je svoje obraćanje zaključio potvrdivši da se prenos odgovornosti s MKSJ-a na MMKS nastavlja kako je predviđeno u rezolucijama Savjeta bezbjednosti. Dalje je izjavio da će Tužilaštvo nastaviti da prati i podržava državne sudove koji procesuiraju ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji i izrazio uvjerenje da je, “u cilju podrške naporima državnih pravosuđa u vezi s ratnim zločinima, važno da dijelimo naša iskustva i naučene lekcije.”