Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Josip Jović proglašen krivim za nepoštivanje suda

Josip Jović proglašen krivim za nepoštivanje suda

Priopćenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
RASPRAVNO VIJEĆE

Den Haag, 30. kolovoza 2006.
JP/MOW/1103t

JOSIP JOVIĆ PROGLAŠEN KRIVIM ZA NEPOŠTIVANJE SUDA


Hrvatski novinar Josip Jović danas je proglašen krivim za nepoštivanje Međunarodnog suda i naloženo mu je da plati novčanu kaznu od 20.000 eura.

Raspravno vijeće I u odluci je navelo da je Jović objavio transkripte sa zatvorene sudske sjednice, kao i dijelove iskaza koji je svjedok Stjepan Mesić dao Tužiteljstvu. Stjepan Mesić, hrvatski predsjednik, svjedočio je u predmetu protiv bivšeg generala Hrvatske vojske Tihomira Blaškića.

U sažetku presude se navodi da Raspravno vijeće nije imalo nikakve sumnje da je "g. Jović objavio transkripte i tako prekršio kako usmeni nalog o svjedočenju g. Mesića na zatvorenoj sjednici, tako i nalog od 1. prosinca 2000., kojim mu je naloženo da transkripte prestane objavljivati".

Raspravno je vijeće bilo posebno zabrinuto zbog toga što je Jovićevo nepoštivanje naloga Raspravnog vijeća u vezi s objavljivanjem svjedočenja na zatvorenoj sjednici "osujetilo sposobnost Međunarodnog suda da zaštiti iskaz zaštićenog svjedoka i izazvalo mogućnost potkopavanja povjerenja u sposobnost Međunarodnog suda da dodijeli efikasne zaštitne mjere".

Joviću, bivšem glavom uredniku hrvatskog dnevnog lista Slobodna Dalmacija, naloženo je da tajniku Međunarodnog suda u roku od 30 dana od presude plati novčanu kaznu koja mu je izrečena.

Suđenje Josipu Joviću održano je 11. srpnja 2006.

Međunarodni je sud pokrenuo postupke zbog nepoštivanja suda protiv 19 osoba, među kojima su optuženici, branitelji, svjedoci, novinari i drugi, po optužbama koje uključuju zastrašivanje svjedoka, odbijanje da odgovaraju na pitanja pred sudom, objelodanjivanje povjerljivih sudskih dokumenata i kršenje zaštitnih mjera.
 

*****

Cjelokupni tekst sažetka presude koji je pročitao sudac Robinson možete naći na sljedećoj adresi: http://www.icty.org/x/cases/contempt_jovic/tjug/bcs/060830.pdf

Sve postupke pred Sudom možete pratiti na Internet stranici Međunarodnog sSuda:
www.icty.org