Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Konferencija tužilaca u Briselu 2. i 3. aprila 2009.

Saopštenje za javnost
TUŽILAŠTVO
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
 

Hag, 2. april 2009.
OK/PR1311t

Konferencija tužilaca u Briselu 2. i 3. aprila 2009.


U nastavku se nalazi zajednička izjava tužilaca iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije i Srbije, i tužilaca s MKSJ koja je usvojena danas na konferenciji u Briselu pod naslovom:

"Od Palića do Brisela: Međunarodna saradnja i krivično gonjenje u predmetima za ratne zločine u državama zapadnog Balkana "

Tužioci iz Bosne i Hercegovina, Crne Gore, Hrvatske, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije i Srbije, i s MKSJ sastali su se u Briselu da bi nastavili razgovore i unapredili saradnju u krivičnom gonjenju za ratne zločine. Ova konferencija je organizovana uz pomoć Evropske komisije.

Prethodni sastanci i konferencije, u sklopu Palićkog i Brionskog procesa učvrstili su radne odnose među tužilaštvima. Takođe su istakli potrebu još veće saradnje na određenim poljima kako bi se unapredile istrage i krivično gonjenje u predmetima za ratne zločine na nacionalnom nivou.

Sastanci koji se vode danas i sutra su još jedan važan korak u unapređenju ovog procesa, naročito u vezi s formiranjem i prilagođavanjem potrebnih oruđa poput kompatibilnih baza podataka o ratnim zločinima. Ovim se takođe obeležava dalje učvršćivanje saradnje nacionalnih tužilaštava i MKSJ koje je omogućeno direktnim učešćem Evropske unije.

Tužioci naročito pozdravljaju novi Projekat obuke nacionalnih tužilaca i mladih profesionalaca iz bivše Jugoslavije u zajedničkoj organizaciji Evropske komisije i MKSJ. Ovaj projekat će omogućiti tužiocima za ratne zločine direktan pristup ekspertizi, podacima i informacijama u posedu Tužilaštva MKSJ i zajednički rad s njegovim osobljem. Imaće priliku da koriste postojeće baze podataka i imaju pristup materijalima MKSJ da bi istraživali i prikupljali materijal u svrhu istraga i krivičnog gonjenja za ratne zločine na nacionalnom nivou. Sem toga, oni će biti veza s drugim nacionalnim tužiocima iz iste države koji rade na istragama i predmetima za ratne zločine.

Ovaj projekat će mladim profesionalcina takođe pružiti priliku da učestvuju u osnovnom radu na predmetima Tužilaštva Međunarodnog suda, koji uključuje rad na dokazima i pravnim pitanjima, i tako steći dragoceno iskustvo.

Kako se mandat MKSJ privodi kraju, od ogromne je važnosti da međunarodna zajednica nastavi da pruža podršku i resurse potrebne za njegovo uspešno ispunjenje. Takođe je od velike važnosti da se obezbedi buduće održavanje i pristupačnost arhiva MKSJ pravosudnim telima nakon okončanja mandata Međunarodnog suda.

Tužioci pozdravljaju podršku Evropske unije u sklopu perspektiva evropskih integracija država u procesu stabilizacije i pridruživanja. Efektivno vođenje predmeta za ratne zločine predstavlja integralni deo procesa pridruživanja.

Tužioci su izrazili svoju potpunu rešenost da nastave svoj rad i pozdravljaju sve inicijative kojima bi se prebrodile preostale pravne prepreke efikasnijem krivičnom gonjenju u predmetima za ratne zločine na području bivše Jugoslavije. Ova unapređena saradnja će žrtvama doneti pravdu i doprineti pomirenju i dobrosusedskim odnosima.
 

*****

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355
- Elektronska pošta: press [at] icty.org