Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Konferencija za štampu MKSJ-a

Datum: 11.03.2015
Vreme: 12:30 časova

Sekretarijat i Sudska veća:

Magdalena Spalińska, portparol Sekretarijata i Sudskih veća, dala je sledeću izjavu:

Dobar dan,

Odmah ću se osvrnuti na aktivnosti u sudnicama:

Na suđenju Ratku Mladiću, Veće je tokom pretresa u ponedeljak najavilo da će postupak privremeno biti prekinut tokom perioda od 13. do 17. aprila, kao i od 25. do 29. maja.

Na ovom suđenju trenutno svedoči Bojan Subotić, bivši oficir Vojske Republike Srpske, a njegovo svedočenje se odnosi na događaje na području Srebrenice u julu 1995. godine. Odbrana u predmetu Mladić do sada je u sudnici saslušala 134 svoja svedoka.

Postupak na suđenju Goranu Hadžiću je otkazan za ovu sedmicu.

Sada ću se osvrnuti na aktivnosti Outreach programa. U Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji biće organizovane projekcije najnovijeg dokumentarnog filma u produkciji Outreach programa pod nazivom Zločini pred Tribunalom: Srednja Bosna. Ovaj film se bavi nekim od najtežih zločina počinjenih nad civilima tokom hrvatsko-muslimanskog sukoba u srednjoj Bosni od 1993. do 1994. godine. Predstavnici sredstava javnog informisanja biće obavešteni o proceduri za akreditaciju u dogledno vreme.

Pre nego što završim, želela bih da najavim svoj odlazak sa Međunarodnog suda nakon osam godina rada. Želela bih da zahvalim svim novinarima na izvrsnoj saradnji i interesu koji pokazuju za rad Međunarodnog suda. Moj poslednji dan u ovoj instituciji će biti petak, 13. mart i, do imenovanja novog portparola, mediji za sve informacije koje ih zanimaju treba da se obrate direktno Službi za medije MKSJ.

Pitanja

Na pitanje da li ima ikakvih novosti u predmetu Hadžić, Spalińska je odgovorila da se zahtev odbrane za privremeno puštanje optuženog na slobodu i dalje nalazi pred Pretresnim većem.