Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Konferencija zdravstvenih stručnjaka iz Hrvatske i MKSJ-a o dobrobiti svjedoka

Press Release . Communiqué de presse . Priopćenje za javnost

(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
REGISTRY
GREFFE
TAJNIŠTVO

Den Haag, 4. lipnja 2004.

WL/P.I.S./855-t


KONFERENCIJA ZDRAVSTVENIH STRUČNJAKA IZ HRVATSKE

I MKSJ-a O DOBROBITI SVJEDOKA


U ponedjeljak, 7. lipnja 2004., započinje konferencija Službe za žrtve i svjedoke MKSJ-a i stručnjaka iz područja zdravstva i socijalne skrbi iz Hrvatske. Konferencija će se baviti fizičkim, emocionalnim i psihološkim potrebama svjedoka.


Cilj je konferencije razmotriti kako bi uspostavljanje zdravstvene i socijalne mreže diljem Hrvatske moglo pomoći u pružanju pripremnih i kasnijih usluga svjedocima koji svjedoče pred Međunarodnim sudom. Te će usluge biti dopuna uslugama koje svjedocima – dok su u Den Haagu – pruža Služba za žrtve i svjedoke.


U radu ove trodnevne radionice na MKSJ-u sudjelovat će skupina psihijatara, liječnika, psihologa i socijalnih radnika iz Hrvatske. Stručnjaci koji su pozvani trenutačno rade u područjima gdje živi većina svjedoka MKSJ-a.


Slične su konferencije održane u prosincu 2003. sa stručnjacima iz Bosne i Hercegovine i u svibnju 2004. sa stručnjacima iz Srbije i Crne Gore. Ovaj niz konferencija financira Evropska komisija.


Tijekom svog boravka na MKSJ-u, sudionici će se upoznati s radom Međunarodnog suda na sastancima s predstavnicima raznih tijela Suda. Također će imati radne sastanke s predstavnicima Službe za žrtve i svjedoke s ciljem razrađivanja protokola usluga koje će biti ponuđene svjedocima.


KLJUČNE BROJKE:


Od 1. siječnja 1998. do danas, nešto više od 3.050 svjedoka svjedočilo je pred raspravnim vijećima MKSJ-a.


Od tog broja (približno):


- Tužiteljstvo je pozvalo 60%, obrana 38% , a sama raspravna vijeća 2%,


- 61% svjedoka svjedočilo je javno, bez ikakvih zaštitinih mjera,


- 7% bili su stanovnici Hrvatske,


- 19% svjedoka bile su žene,


- 41% svjedoka bilo je starije od 51 godine, 13% od 61 godine, a 5% je bilo mlađe od 30 godina.