Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Ljubomir Borovčanin prebačen u Dansku na izdržavanje kazne

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Haag, 11. novembar 2011.
VE/MOW/PR1459t


Ljubomir Borovčanin prebačen u Dansku na izdržavanje kazne

 

 Ljubomir Borovčanin

Ljubomir Borovčanin, bivši  zamjenik komandanta specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske, juče je prebačen u Dansku na izdržavanje sedamnaestogodišnje kazne za zločine počinjene nad bosanskim Muslimanima tokom i nakon pada bosanskohercegovačkih enklava Srebrenica i Žepa u julu 1995.

Borovčanin je jedan od sedam visokih oficira vojske i policije bosanskih Srba koji su osuđeni u predmetu Popović i drugi. Pretresno vijeće je 10. juna 2010. izreklo presudu u ovom predmetu i osudilo Borovčanina za pomaganje i podržavanje istrebljenja, ubistvo, progon i prisilno premještanje. Borovčanin je takođe proglašen krivim na osnovu krivične odgovornosti nadređenog za ubistvo kao zločin protiv čovječnosti i kao kršenje zakona i običaja ratovanja, zato jer nije kaznio svoje podređene koji su učestvovali u ubistvu zatvorenika ispred skladišta u Kravici. Borovčanin je jedini optuženi u ovom predmetu koji nije uložio žalbu na svoju kaznu u trajanju od 17 godina. 

Prilikom izricanja presude, većina sudija Pretresnog vijeća je zaključila da je zbog svog prisustva u Potočarima 12. jula i onog što je tamo vidio, Borovčanin znao da se sprovodi prisilno premještanje civilnog stanovništva Srebrenice. Borovčanin je 13. jula 1995. bio prisutan u skladištu u Kravici gdje je bilo zatočeno preko 1.000 bosanskih Muslimana. Tamo je vidio mrtva tijela žrtava koje su dovedene autobusom i imao je dovoljno informacija da su njegovi podređeni počinili krivično djelo ubistva. Međutim, Borovčanin nije preduzeo neophodne i razumne mjere potrebne da kazni svoje podređene.

Nakon što je vidio dokaze pogubljenja, Borovčanin se sa svojim ljudstvom povukao iz skladišta u Kravici što je brže mogao. Vijeće je zaključilo da je Borovčanin imao načina da zaštiti preostale zarobljenike i znao da je vjerovatno da će ti zarobljenici biti ubijeni. Vijeće je zaključilo da je činjenica da ih nije zaštitio značajno doprinijela pogubljenju svih ostalih koje je kasnije uslijedilo u skladištu u Kravici.

Osobe koje je Međunarodni sud osudio za zločine ne izdržavaju kaznu u Pritvorskoj jedinici MKSJ-a jer ona nije zatvor. Kazne se izdržavaju van Nizozemske u nekoj od država koje su potpisale Sporazum o sprovođenju kazni sa MKSJ-om. Međunarodni sud je do danas potpisao sporazume o sprovođenju kazni sa 17 država.

Predsjednik Međunarodnog suda je 21. aprila 2011. donio odluku kojom je Danska određena kao država u kojoj će Borovčanin izdržavati kaznu. Borovčanin je četvrti osuđenik koji je prebačen u Dansku na izdržavanje kazne. Međunarodni sud odaje priznanje vlastima Danske na njihovoj kontinuiranoj podršci u obezbjeđivanju sprovođenja kazni Međunarodnog suda i poziva  države članice UN-a da  mu pomognu obezbjeđivanjem dodatnih kapaciteta za sprovođenje kazni.

Od svog osnivanja prije 18 godina, Međunarodni sud je podigao optužnice protiv 161 osobe za teška kršenja humanitarnog prava počinjena na teritoriji bivše Jugoslavije između 1991. i 2001. godine. Postupci protiv 126 osoba su okončani. Trenutno su u toku postupci protiv 35 optuženih.
 

*****

Podaci o predmetu
 

Sprovođenje kazni


*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu