Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Lord Bonomy položio zakletvu kao sudija Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Press Release . Communiqué de presse . Saopštenje za javnost

(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
CHAMBERS
CHAMBRES
SUDSKA VIJEĆA

Den Hag, 7. juni 2004.

JP/P.I.S./856-t


LORD BONOMY POLOŽIO ZAKLETVU KAO SUDIJA

MEĐUNARODNOG KRIVIČNOG SUDA ZA BIVŠU JUGOSLAVIJU


Danas, 7. juna 2004., Lord Bonomy (Velika Britanija) položio je zakletvu kao sudija Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, nakon što je 1. juna 2004. stupilo na snagu njegovo imenovanju od strane glavnog sekretara Ujedinjenih naroda.


KRATKA BIOGRAFIJA


Lord Bonomy je rođen 1946. godine. Školovao se u Škotskoj i diplomirao na Univerzitetu u Glasgowu. Od 1970. do 1983. godine radio je kao advokat. Godine 1984. primljen je u škotsku komoru advokata-sudskih zastupnika, a 1993. imenovan je za Queen’s Counsel (višeg sudskog zastupnika). Od 1990. do 1996. godine bio je tužilac u krivičnim predmetima (zamjenik javnog tužioca i prvi zamjenik javnog tužioca). Godine 1997. imenovan je za sudiju škotskog Vrhovnog suda.


Godine 2002. napisao je izvještaj o stanju Vrhovnog krivičnog suda Škotske i dao preporuke za reforme koje sada čekaju na usvajanje u Parlamentu.


Nakon imenovanja, lord Bonomy je odao priznanje na značajanom doprinosu koji je radu Međunarodnog suda dao njegov prethodnik sudija Richard May, koji nažalost nije bio u mogućnosti da okonča svoj mandat zbog bolesti.