Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Međunarodni sud “s velikom tugom” najavljuje povratak šefa Istražnog odeljenja Tužilaštva u zemlju porekla

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
MEĐUNARODNI SUD
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)  

Hag, 5. jul 1995.
CC/PIO/010t

Međunarodni sud “s velikom tugom” najavljuje povratak šefa Istražnog odeljenja Tužilaštva u zemlju porekla

 

Gospodin Alastair Milroy, šef Istražnog odeljenja Tužilaštva Međunarodnog suda će se 19. avgusta 1995. vratiti u Australiju, državu iz koje potiče, nakon isteka trenutnog ugovora.

Gospodin Milroy je preuzeo ovu dužnost u Hagu pre godinu dana, nakon što mu je odobreno dvanaestomesečno odsustvo iz Policije Novog Južnog Velsa. Nažalost, ovaj dopust nije mogao biti produžen: rad gospodina Milroya je potreban u Sidneju.

Međunarodni sud prihvata odlazak gospodina Milroya “s velikom tugom”. Sudija Goldstone, tužilac MKSJ, izjavio je da je odlazak gospodina Milroy ”veliki gubitak: njegove profesionalne sposobnosti i iskustvo su bili nezamenjivi u uspostavljanju Međunarodnog suda i njegovom usmeravanju u nepoznatim vodama“. Gospodin Graham Blewitt, zamenik tužioca, izrazio je “veliko žaljenje”, objasnivši da je ”Alistair Milroy bio čvrst oslonac. On je od velike vrednosti bilo kojoj instituciji koja sprovodi zakone i nije uopšte teško razumeti zašto ga njegova policijska uprava želi nazad. Ali nama će nedostajati“.

Pa ipak, kontinuitet istraga neće biti doveden u pitanje: potraga za njegovom zamenom je već počela i određene procedure će stupiti na snagu ukoliko se ovaj proces ne okonča do odlaska gospodina Milroya.

 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org