Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Međunarodni sud domaćin studijske posete predstavnika nevladinih organizacija iz bivše Jugoslavije

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
MEĐUNARODNI SUD
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument)
 

Hag, 1. mart 2012.
VE/CS/PR1483t


Međunarodni sud domaćin studijske posete predstavnika  nevladinih organizacija iz bivše Jugoslavije


 

 Međunarodni sud danas je ugostio grupu predstavnika nevladinih organizacija iz bivše Jugoslavije u sklopu studijskog putovanja koje za temu ima pravdu i pomirenje.

Ukupno 32 predstavnika nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, sa Kosova, iz Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Crne Gore i Srbije došlo je na Međunarodni sud da bi se sastali s predstavnicima Outreach programa i Tužilaštva Međunarodnog suda i saznali više o radu Međunarodnog suda, njegovom odnosu s nacionalnim sudovima i njegovom uticaju na region.

Komentarišući ovu posetu, Philippe Bartholmé, vođa ovog projekta pri Evropskoj komisiji, izjavio je: “Evropska komisija smatra rad MKSJ važnim korakom ka pravdi I pomirenju na zapadnom Balkanu. Stoga nam je drago da grupi predstavnika civilnog društva iz bivše Jugoslavije pružimo priliku da posete Međunarodni sud”.

Posetu je organizovao program “People 2 People”  Evropske komisije u sklopu studijskog putovanja koje za temu ima pravdu i pomirenje, čiji je cilj da predstavnicima civilnog društva pruži priliku da se upoznaju s politikom Evropske unije i programima u vezi s pravdom i pomirenjem, kao i da im pruži priliku da razmene ideje i kontakte, kako međusobno, tako i s drugim organizacijama civilnog društva na evropskom nivou koje su aktivne na ovom polju.

Ova poseta organizuje se u okviru napora Međunarodnog suda da unapredi saradnju i razmenu znanja s grupama i pojedincima čiji su profesionalni napori usmereni na promovisanje ljudskih prava i pomirenja u državama na prostoru bivše Jugoslavije.

Outreach program uživa kontinuiranu podršku Evropske unije.
 

* * *

Outreach program MKSJ

 

*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu