Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Međunarodni sud domaćin studijskoj poseti seminara Inicijative mladih za ljudska prava

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST MEĐUNARODNI SUD

(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)

Hag, 3. jul 2012.
SW/CS/PR1516t

Međunarodni sud domaćin studijskoj poseti seminara Inicijative mladih za ljudska prava

 

Outreach program Međunarodnog suda danas je poželeo dobrodošlicu učesnicima seminara o uticaju suđenja za ratne zločine koji je organizovala Inicijativa mladih za ljudska prava. Oni će se, tokom dvodnevne posete Međunarodnom sudu, upoznati s njegovim radom, dostignućima i sudskom praksom.

Grupa od 20 mladih iz Srbije, Hrvatske, Nemačke i Francuske - studenata istorije i prava, aktivista za ljudska prava, novinara i političkih aktivista - sastaće se s visokim zvaničnicima Tužilaštva, Sekretarijata i Sudskih veća. Učesnici će takođe prisustvovati prezentacijama o konkretnim temama poput pionirskog rada Međunarodnog suda sa žrtvama i svedocima, njegovom odnosu s medijima, kao i pravnim presedanima koje je Međunarodni sud postavio u borbi protiv nekažnjivosti za zločine seksualnog nasilja. 

Ova poseta predstavlja deo šireg seminara o uticaju suđenja za ratne zločine koji su zajednički organizovana sa Inicijativom mladih za ljudska prava, nevladinom organizacijom sa sedištem u Beogradu, koja se sastoji od mreže mladih ljudi s područja bivše Jugoslavije koji su zainteresovani za ljudska prava. Učesnici seminara će analizirati ulogu suđenja za ratne zločine i njihove pravosudne, političke i društvene implikacije u dvadesetom veku, posebno u Hrvatskoj, Srbiji, Francuskoj i Nemačkoj i diskutovati o ovim temama. Učesnici će takođe posetiti Dahau i Nirnberg u Nemačkoj, Vukovar, Jasenovac i Osijek u Hrvatskoj, Beograd u Srbiji i Oradour-sur-Glane u Francuskoj. Ovaj seminar su finansijski podržala ministarstva spoljnih poslova Francuske i Nemačke.

Outreach program Međunarodnog suda nastoji da doprinese procesu suočavanja s prošlošću na području bivše Jugoslavije tako što podstiče mlade da se aktivno zainteresuju za rad i dostignuća MKSJ kao i šira pitanja pravde, mehanizama pravde u tranziciji i postkonflikte obnove.

Outreach program uživa kontinuiranu podršku Evropske unije.
 

* * *

Outreach program MKSJ

 

*****

Medunarodni krivicni sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; - Email:
press [at] icty.org ()
Pratite MKSJ na
Facebooku, Twitteru i Youtubeu