Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Međunarodni sud domaćin studijskoj poseti studenata iz Srbije

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST MEĐUNARODNI SUD

(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)

Hag, 20. mart 2012.
VE/CS/PR1488t

Međunarodni sud domaćin studijskoj poseti studenata iz Srbije

 

Međunarodni sud je domaćin dvodnevnoj studijskoj poseti studenata prava i političkih nauka sa univerziteta u Srbiji, koja je organizovana u saradnji s misijom Organizacije za evropsku bezbednost saradnju (OEBS) u Srbiji.

Ukupno 12 studenata sa univerziteta u Beogradu, Nišu i Novom Sadu boravi u poseti Međunarodnom sudu. U sklopu posete studenti će se sastati s tužiocem Sergeom Brammertzom, sudijom Christophom Flϋggeom, sudijom Stefanom Trechselom i drugim visokim zvaničnicima Sekretarijata, Tužilaštva i odbrane kako bi saznali više o radu Međunarodnog suda, njegovim dostignućima i sudskoj praksi. Za studente su organizovane prezentacije o nizu tema, uključujući odmeravanje težine dokaza i pisanje presuda na MKSJ, rad Međunarodnog suda sa svedocima i princip jednakosti strana u postupku.

Komentarišući ovu posetu, Ivan Jovanović, šef Sektora za pitanja ratnih zločina Misije OEBS u Srbiji, je izjavio: “Kako bi se obezbedio dugoročni mir, poštovanje za žrtve i sprečilo poricanje ratnih zločina u bivšoj Jugoslaviji, važno je da mlade generacije iz regiona – koji su budući profesionalci, profesori univerziteta i donosioci odluka – razumeju kako Međunarodni sud funkcioniše i prihvate njegove činjenične nalaze i nasleđe. Studenti će imati izuzetnu priliku da se sastanu i razgovaraju s najvišim zvaničnicima Međunarodnog suda, što će im omogućiti da formiraju sopstveno upućeno mišljenje o ovoj instituciji”.

Ovo je treća u nizu poseta koje su organizovali Međunarodni sud i Misija OEBS u Srbiji od 2010. godine u sklopu programa OEBS kojim se promoviše pozivanje na odgovornost za ratne zločine, a koji podržava Ambasada Holandije u Srbiji.
   
Ova poseta je organizovana u sklopu napora Outreach programa da doprinese procesu suočavanja s prošlošću tako što će podstaći mlade da se aktivnije zainteresuju za rad i dostignuća Međunarodnog suda, kao i širih pitanja pravde, mehanizama tranzicione pravde i postkonfliktne obnove društva. 

Outreach program uživa kontinuiranu podršku Evropske unije.

 
 

* * *

Outreach program Međunarodnog suda

 

 

*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu