Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Međunarodni sud domaćin studijskoj poseti sudskih stručnih saradnika iz Srbije

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
SEKRETARIJAT
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Hag, 1. novembar 2011.
VE/MOW/1457t


Međunarodni sud domaćin studijskoj poseti sudskih stručnih saradnika iz Srbije

 

Sudski stručni saradnici iz Srbije sa Višeg suda i Odeljena za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu tokom studijske posete Međunarodnom sudu

Outreach program Međunarodnog suda danas je poželeo dobrodošlicu grupi od osam sudskih stručnih saradnika iz Srbije, s Višeg suda u Beogradu i iz Odeljenja za ratne zločine Apelacionog suda, koja je došla u trodnevnu studijsku posetu MKSJ u organizaciji misije OEBS u Srbiji.

Ova poseta organizovana je u sklopu kontinuiranih napora Međunarodnog suda da ojača saradnju i razmenu znanja s predstavnicima pravosudnih sistema u bivšoj Jugoslaviji.

Komentarišući ovu posetu, Ana Petrović, Nacionalni pravni savetnik Misije OEBS u Srbiji je izjavila: “Ova poseta će predstavljati jedinstvenu priliku za sudske savetnike da steknu neposredno iskustvo o metodama rada MKSJ i da to upotrebe u svom svakodnevnom radu na krivičnom gonjenju za ratne zločine na sudovima u Srbiji”.

U sklopu posete sudski savetnici će prisustvovati prezentacijama o nizu tema, uključujući sudsku praksu Međunarodnog suda, njegovo nasleđe i Rezidualni mehanizam. Grupa će imati priliku da se sastane s nizom zvaničnika Međunarodnog suda s kojima će razgovarati o pravnim i drugim praktičnim pitanjima uključujući i to kako pristupiti dokaznom materijalu MKSJ i kako koristiti bazu podataka Sudska praksa Žalbenog veća.

Outreach program jedno je od glavnih oruđa za razmenu ekspertize Međunarodnog suda s nacionalnim pravosudnim sistemima i drugim državnim ustanovama, kao i s raznim vladinim i nevladinim organizacijama. Kako se MKSJ približava okončanju svog mandata, Outreach program intenzivira svoje napore da dostignuća Međunarodnog suda učini pristupačnijim i razumljivijim lokalnim zajednicama u bivšoj Jugoslaviji.

Outreach program uživa kontinuiranu podršku Evropske unije.
 

* * *

Više informacija o Outreach programu*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu