Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Međunarodni sud i Češka Republika potisali sporazum o posudbi zatvorskog osoblja Međunarodnom sudu

TAJNIŠTVO
Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
Haag, 23. mart 2006.
CT-MOW/1058t

Međunarodni sud i Češka Republika potisali sporazum o posudbi zatvorskog osoblja Međunarodnom sudu

Tajnik Međunarodnog suda, g. Hans Holthuis, i veleposlanik Češke Republike, g. Petr Kubernát, potpisali su danas sporazum između Ujedinjenih naroda i Vlade Češke Republike o posudbi zatvorskog osoblja Međunarodnom sudu.

Sporazum je sklopljen nakon nekoliko mjeseci pregovora. Temeljem sporazuma, češka će Vlada Međunarodnom sudu posuditi četiri zatvorska čuvara. Stražari će dužnost obavljati u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih naroda u Scheveningenu, u nadležnosti tajnika, zamjenika tajnika i upravitelja Pritvorske jedinice.

Međunarodni sud pozdravlja ovaj sporazum i vrlo je zahvalan češkoj Vladi na potpori. Sporazum omogućava Međunarodnom sudu da još poveća broj međunardnog osoblja u Pritvorskoj jedinici, te da iskoristi njihovo iskustvo.

Istovremeno, sporazum češkim zatvorskim stražarima pruža mogućnost da steknu međunarodno iskustvo u pritvorskoj jedinici koju vode Ujedinjeni narodi. To će biti vrijedno iskustvo ne samo za njihovu osobnu karijeru, već i za češki kazneno-popravni sustav, kad se zatvorski stražari vrate na svoja domaća radna mjesta.

Sporazum je sklopljen na razdoblje od tri godine. Može biti produžen uz pristanak obje strane, pod istim uvjetima i na razdoblje o kojem se strane dogovore.

Međunarodni je sud imao takav sporazum s Danskom od 1998. do 2002. Međunarodni sud ima sličan sporazum s Austrijom, koji je na snazi od 1998. Međunarodni je sud zainteresiran za sklapanje takvih sporazuma i s nekim drugim zemljama. Razgovori u vezi s tim su u tijeku.