Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Međunarodni sud i Holandija produžili sporazum o pritvorskim objektima i uslugama

MEĐUNARODNI SUD
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
Hag, 14. januar 2015.
CS/PR1616t

Međunarodni sud i Holandija produžili sporazum o pritvorskim objektima i uslugama

Sekretar Međunarodnog suda, John Hocking, i generalni direktor Agencije za kazneno-popravne ustanove Holandije, Peter Hennephof, danas su potpisali sporazum o produžetku važenja sporazuma o pritvorskim objektima i uslugama između Ujedinjenih nacija i Kraljevine Holandije.

Prema ovom sporazumu, Holandija će Međunarodnom sudu nastaviti da omogućava korišćenje pritvorskih objekata i pruža usluge potrebne za smeštaj svih osoba pritvorenih po nalogu Međunarodnog suda i haškog ogranka Mehanizma.

Ovaj sporazum stupa na snagu 1. januara, a ističe 31. decembra 2015. godine, s tim da se može dodatno produžiti do kraja 2017. godine. Sporazumom su obuhvaćena važna pitanja poput pružanja zdravstvene zaštite pritvorenicima Međunarodnog suda, vođenje i održavanje Pritvorske jedinice Međunarodnog suda i troškovi pritvora. Ovaj sporazum je od presudne važnosti kako bi Međunarodni sud ispunio svoj mandat i obezbedio da uslovi u kojima su smešteni pritvorenici budu u skladu s najvišim međunarodnim standardima.