Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Međunarodni sud i Međuregionalni institut Ujedinjenih nacija za istraživanje zločina i pravde započeli rad na projektu zaštite nasleđa Međunarodnog suda

Saopštenje za javnost
VIJEĆA
((Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
 

Hag, 23. april 2008.
VE/MOW/1242t


MEĐUNARODNI SUD I MEĐUREGIONALNI INSTITUT UJEDINJENIH NACIJA
ZA ISTRAŽIVANJE ZLOČINA I PRAVDE ZAPOČELI RAD NA PROJEKTU ZAŠTITE NASLEĐA
MEĐUNARODNOG SUDA


Predsednik MKSJ, sudija Fausto Pocar, i Sandro Calvani, direktor UNICRI (Međuregionalnog instituta Ujedinjenih nacija za istraživanje zločina i pravde) ranije ovog meseca su razmenili pisma pokrećući inicijativu za projekat preporučenih procedura čiji je cilj očuvanje nasleđa Međunarodnog suda.

Posle razmene pisama MKSJ će uz pomoć UNICRI sastaviti zbirni dokument preporučenih procedura Međunarodnog suda, koji će biti prosleđen drugim međunarodnim i nacionalnim telima koja se bave pitanjima ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida. 

Projekat preporučenih procedura Međunarodnog suda objediniće stručna znanja u vezi sa svim aspekatima postupaka, od istraga do izvršenja kazni, a priručnik o radu treba da bude objavljen do jeseni 2008. godine. Izdavanje pravnog zbornika sudske prakse MKSJ se takođe razmatra. Pod rukovodstvom predsednika Pocara, Kancelarija predsednika Suda, veća, Tužilaštvo i Sekretarijat suda zajedno prilažu svoja stručna znanja u ovom projektu.

UNICRI će obezbediti njegovo objavljivanje i široku distribuciju, uz, gde to bude potrebno, pomoć osoblja Međunarodnog suda na ključnim konferencijama i radionicama. Ovaj projekat je važan element nasleđa Međunarodnog suda u viziji predsednika Pocara, po kojoj bi Međunarodni sud trebalo da ima važnu ulogu u budućim suđenjima za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid u nacionalnim pravosudnim sistemima, naročito onim na području bivše Jugoslavije.*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355
- Email: press [at] icty.org