Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Međunarodni sud nastoji da učenicima srednjih škola širom bivše Jugoslavije približi svoj rad

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST SEKRETARIJAT

(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)

Haag, 14. decembar 2011.
JKE/MOW/PR1469t

Međunarodni sud nastoji da učenicima srednjih škola širom bivše Jugoslavije približi svoj rad

 

Outreach program Međunarodnog suda danas je pokrenuo regionalni projekt kojim nastoji da mladim ljudima u srednjim školama širom bivše Jugoslavije približi rad Međunarodnog suda. Kroz seriju multimedijalnih prezentacija, Međunarodni sud nastoji da podrži proces pomirenja u regionu tako što će podstaći mlade da se aktivnije zainteresuju za pitanja pravde, mehanizama tranzicijske pravde, postkonfliktne obnove društva i misije MKSJ-a.

Prezentacije će srednoškolce upoznati s radom Međunarodnog suda i njegovim dostignućima u privođenju pravdi lica najodgovornijih za teške povrede međunarodnog humanitarnog prava počinjene u bivšoj Jugoslaviji tokom devedesetih godina XX vijeka. Srednjoškolci će takođe saznati više o doprinosu Međunarodnog suda utvrđivanju činjenica o ratnim zločinima počinjenim u njihovim državama i postkonfliktnoj pravdi u regionu.

Današnja prezentacija u Prvoj gimnaziji u Sarajevu obilježava početak serije prezentacija u Bosni i Hercegovini, koje će se, uz podršku relevantnih ministarstava prosvjete, sastojati od prezentacija u 15 srednjih škola tokom zimskog i proljetnog tromjesečja tekuće školske godine. Uslijediće prezentacije u srednjim školama na Kosovu tokom zimskog tromjesečja, a očekuje se da će se okončati pripreme kako bi se omogućilo ostvarenje ovog projekta i u Srbiji i Hrvatskoj tokom ove školske godine. Istovremeno, Outreach program će organizovati predavanja i radionice s predstavnicima MKJS-a na univerzitetima širom regiona.  

Kako se MKSJ približava ispunjenju svog mandata, Outreach program intenzivira svoje napore da dostignuća Međunarodnog suda učini pristupačnijim i razumljivijim lokalnim zajednicama u bivšoj Jugoslaviji. Na taj način, Outreach program nastoji da unaprijedi razumijevanje rada Međunarodnog suda i učvrsti njegovo naslijeđe u regionu cijele bivše Jugoslavije.

Outreach program uživa kontinuiranu podršku Evropske komisije, a njegov rad s mladima velikodušno je podržala Vlada Finske.
 
Više informacija o Outreach programu dostupno je na websiteu Međunarodnog suda.
                                                         

* * *

Ukoliko biste željeli da podržite ili budete uključeni u Outreach program Međunarodnog suda, molimo vas da stupite u kontakt s Nermom Jelačić, šefom Outreach-a na jelacic [at] un.org ili +31 70 512 5066*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356; - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu