Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Međunarodni sud obeležava Međunarodni dan žena

Međunarodni sud | | Hag |

Na Međunarodni dan žena, Međunarodni sud odaje počast hrabrosti i odlučnosti žena koje su imale izuzetnu ulogu u jačanju sistema međunarodnog pravosuđa.

Kako bi obeležio ovaj dan Međunarodni sud je producirao kratak film koji proslavlja uticaj koji su ostavile stotine žena koje su svedočile pred MKSJ. Ovaj film sadrži isečke iz njihovih svedočenja pred sudom, kao i osvrt na njihova iskustva svedočenja. U uvodnom delu film otvara zamenica sekretara MKSJ, Kate Mackintosh, koja u ime MKSJ odaje počast neprocenjivom doprinosu koje su ove žene dale pravdi. Film je postavljen na kanalu MKSJ na YouTubeu, na adresi ICTYtv

Sem toga, pod ovogodišnjim sloganom proslave - “Planeta ravopravnosti do 2030: podržimo rodnu ravnopravnost” – Kancelarija MKSJ za pitanja žena, koja promoviše rodnu ravnopravnost na Međunarodnom sudu organizovala je niz aktivnosti. U njima se ističe uloga koju su imale žene tokom celokupnog istorijata Međunarodnog suda i uključuju izložbu arhivskog materijala koji prikazuje njihov ključni doprinos radu i dostignućima ove institucije. Ova izložba će biti otvorena u auli Međunarodnog suda.