Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Međunarodni sud osudio Envera Hadžihasanovića i Amira Kuburu

MEĐUNARODNI SUD OSUDIO ENVERA HADŽIHASANOVIĆA I AMIRA KUBURU

Saopštenje za javnost
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
PRETRESNO VIJEĆE

Hag, 15. mart 2006.
AM/MOW/1054t
 

MEĐUNARODNI SUD OSUDIO ENVERA HADŽIHASANOVIĆA I AMIRA KUBURU
 

Međunarodni sud je danas donio osuđujuće presude za Envera Hadžihasanovića i Amira Kuburu, komandante visokog ranga u Armiji Bosne i Hercegovine (ABiH). Pretresno vijeće je osudilo Envera Hadžihasanovića na pet godina zatvora, a Amira Kuburu na dvije i po godine.

Pretresno vijeće II Međunarodnog suda osudilo je obojicu zbog propusta da preduzmu potrebne i razumne mjere da spriječe ili kazne izvršioce više zločina koje su snage pod njihovom komandom počinile u srednjoj Bosni i Hercegovini 1993. i početkom 1994. godine. Pretresno vijeće ih je oslobodilo optužbi za više drugih zločina.

U prvoj presudi Međunarodnog suda koja se bavi prisutstvom boraca Muslimana ili mudžahedina iz inostranstva u srednjoj Bosni i Hercegovini, Pretresno vijeće je zaključilo da je Enver Hadžihasanović efektivno kontrolisao slanje tih snaga na zadatke. Vijeće je zaključilo da su pripadnici mudžahedina teško pretukli i psihološki zlostavljali pet civila iz hrvatske i srpske zajednice u Travniku, te da su ubili Dragana Popovića u oktobru 1993. u logoru Orašac. Pretresno vijeće je proglasilo Envera Hadžihasanovića krivim jer nije spriječio te zločine.

Pretresno vijeće je takođe osudilo Envera Hadžihasanovića zbog propusta da preduzme potrebne i razumne mjere da kazni pripadnike svojih snaga koji su 5. augusta 1993. ubili Mladena Havraneka, zarobljenog pripadnika vojske bosanskih Hrvata. Naposljetku, Vijeće je proglasilo Envera Hadžihasanovića krivim zbog propusta da spriječi ili kazni pripadnike svojih snaga koji su 1993. okrutno postupali prema civilima i ratnim zarobljenicima u pet objekata za zatočenje.

Pretresno vijeće je osudilo Amira Kuburu zbog propusta da preduzme potrebne i razumne mjere da kazni pripadnike svojih snaga koji su pljačkali privatnu ili javnu imovinu u selima Šušanj, Ovnak, Brajkovići i Grahovčići u junu 1993. Vijeće ga je takođe proglasilo krivim zbog propusta da spriječi ili kazni pripadnike svojih snaga koji su pljačkali privatnu ili javnu imovinu u selu Vareš u novembru 1993.

Članovi Pretresnog vijeća su: predsjedavajući sudija Jean-Claude Antonetti, sudija Vonimbolana Rasoazanany i sudija Bert Swart. Pretresno vijeće je tokom suđenja Enveru Hadžihasanoviću i Amiru Kuburi saslušalo svjedočenja 172 svjedoka, prihvatilo 33 pismene izjave svjedoka, kao i tri stipulacije. Suđenje je počelo 2. decembra 2003., a završilo 15. jula 2005. Ukupno 2.949 dokaznih predmeta predato je kao dokazni materijal.

Predmet Envera Hadžihasanovića i Amira Kubure jedan je od mnogih predmeta pred Međunarodnim sudom u kojima se optuženi visokog ranga terete za zločine počinjene nad hrvatskim i srpskim civilima.

*****

Rezime presude koji je pročitao sudija Antonetti možete naći na Internet stranici Međunarodnog suda na sljedećoj adresi:
http://www.icty.org/x/cases/hadzihasanovic_kubura/tjug/bcs/060315.pdf

Kontakt brojevi Kancelarije za medije:
+31 70 512 5343/5356/8752