Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Međunarodni sud otvorio vrata stotinama posetilaca tokom Haškog međunarodnog dana

Međunarodni sud | | Hag |

MKSJ je juče ugostio 700 posetilaca u sklopu godišnjeg ‘Međunarodnog dana’ koji organizuje Opština Hag. Ova manifestacija je javnosti pružila priliku da posetama Međunarodnom sudu i drugim međunarodnim organizacijama u gradu zaviri iza kulisa Međunarodnog grada mira i pravde.

Potpredsednik Međunarodnog suda, sudija Carmel Agius, otvorio je ovu manifestaciju rekavši: “Tokom poslednjih pet godina Međunarodni sud je s velikim entuzijazmom učestvovao u ovoj manifestaciji. Dan otvorenih vrata pruža priliku da se još jednom potvrdi naše partnerstvo s gradom Hagom, koji je naš velikodušni domaćin tokom proteklih dvadeset godina, a takođe je i prilika da svoj rad podelimo sa svima vama”.

Među najvažnijim događajima tokom Međunarodnog dana bili su objašnjenje uloge međunarodnih sudija na MSKJ-u koje su dali sudije Christoph Flügge i Alphons Orie, kao i prezentacija o krivičnom gonjenju za zločine seksualnog nasilja pred MKSJ koju je održala Michelle Jarvis, glavni pravni savetnik Tužilaštva MKSJ (zamenik tužioca i šef Žalbenog odeljenja Tužilaštva). Tokom celog dana posetioci su bili u prilici da obilaze sudnice u pratnji zaposlenih, gledaju projekcije dokumentarnih filmova i razgledaju materijal iz arhiva MKSJ. Osoblje MKSJ je bilo na raspolaganju da se susretne s posetiocima i odgovara na pitanja kao i da predstavi rad i dostignuća Međunarodnog suda.

Kako se okončanje mandata Međunarodnog suda približava, MKSJ pozdravlja prilike poput Haškog međunarodnog dana kako bi promovisao bolje razumevanje svog rada.