Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Međunarodni sud poželao dobrodošlicu stotinama posetilaca tokom dana otvorenih vrata haških međunarodnih institucija

MEĐUNARODNI SUD
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
Hag, 22. septembar 2014.
CS/PR1608t

Međunarodni sud poželao dobrodošlicu stotinama posetilaca tokom dana otvorenih vrata haških međunarodnih institucija

MKSJ je juče poželeo dobrodošlicu za 700 posetilaca u sklopu sedmog ‘Međunarodnog dana otvorenih vrata’ koji organizuje opština Hag. Tog dana su međunarodne organizacije širom Haga, među kojima i MKSJ, otvorile svoja vrata javnosti i pružile priliku da se zaviri iza kulisa međunarodnog grada mira i pravde.

Sudija Christoph Flügge je otvorio ovu manifestaciju i izjavio: “Dan otvorenih vrata haških međunarodnih institucija za nas predstavlja poseban događaj za nas. Ne samo zbog toga što je naše sedište u Holandiji, u gradu mira i pravde, i što poslednjih dvadeset uživamo u izuzetnoj gostoljubivosti naših domaćina. Najviše zbog toga što je ovo jedinstvena prilika da se neposredno upoznamo s vama, javnošću zainteresovanom za naš rad, i da vam kažemo više o tome šta radimo i zašto, često uprkos ozbiljnim izazovima.

Međunarodni sud je organizovao raznovrsne aktivnosti kako bi posetiocima pružio uvid u funkcionisanje celog MKSJ. Na primer, za posetioce su organizovane posete sudnicama gde su bili u prilici da sede na mestima sudija ili zauzmu mesto tužilaca ili branilaca, dok slušaju prezentacije o tome kako funkcionišu sudnice Međunarodnog suda.

Osim toga posetioci su bili u prilici da pogledaju kolaž video materijala o različitim aspektima rada MKSJ. Sudija Flügge i zamenica sekretara Kate Mackintosh su odgovarali na pitanja posetilaca i pružili i informacije različitim aspekima vođenja suđenja pred Međunarodnim sudom. Takođe su organizovane specijalne projekcije dokumentarnih filmova ‘Njihovim očima’ i ‘Prijedor’, u produkciji Outreach programa Međunarodnog suda.

Pored toga, predstavljena je izložba kojom je obeležena 20. godišnjica osnivanja MKSJ, kao i crteži dece iz Bosne iI Hercegovine. U auli Međunarodnog suda je izložena izložba fotografija osoblja Međunarodnog suda u obavljanju svojih poslova autorke Inge van Mill.

Tokom celog dana, zaposleni na MKSJ bili su bili na raspolaganju da se sastanu s posetiocima, odgovaraju na pitanja i predstave rad i dostignuća Međunarodnog suda.