Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Međunarodni sud poželio dobrodošlicu predstavnicima bosansko-hercegovačkih udruženja u Nizozemskoj

Haag, 1. februar 2012.


Međunarodni sud poželio dobrodošlicu predstavnicima 
bosansko-hercegovačkih udruženja u Nizozemskoj

 

 

Outreach program Međunarodnog suda danas je poželio dobrodošlicu grupi predstavnika bosansko-hercegovačkih udruženja u Nizozemskoj koji su se sreli sa zvaničnicima Međunarodnog suda I prisustvovali suđenju Radovanu Karadžiću.

Ova posjeta, u kojoj su učestvovale izbjeglice iz Bosne i Hercegovine koje su napustile svoju zemlju kao rezultat rata 1992-1995, čini dio napora Outreach programa da omogući bolje razumijevanje rada Međunarodnog suda među onima koji su direktno pogođeni zločinima počinjenim u bivšoj Jugoslaviji.

Komentarišući ovu posjetu, Fahrudin Alić, predsjednik Udruženja preživjelih srebreničkog genocida 'Srebrenica 1995', izjavio je: "Kao oni koji su preživjeli srebrenički genocid, vrlo smo zainteresovani da saznamo više detalja o predmetu Karadžić kao i drugim predmetima koji se tiču Srebrenice."

Posjeta je organizovana u saradnji s IKV-Pax Christi, organizacijom koja radi na promovisanju mira u konfliktnim područjima i koja sprovodi višegodišnji projekat fokusiran na Srebrenicu.

Kako se MKSJ približava završetku svog mandata, Outreach program pojačava napore  da rad Međunarodnog suda učini dostupnijim zajednicama u bivšoj Jugoslaviji, uključujući žrtve, i da unaprijedi razumijevanje njegovih dostignuća.

Outreach program uživa kontinuiranu podršku Evropske komisije.

* * *

ICTY Outreach program

*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitterui Youtubeu