Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Međunarodni sud podigao optužnicu protiv regionalnog vojnog zapovednika bosanskih Hrvata

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
TUŽILAŠTVO
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)  

Hag, 6. septembar 1995.
CC/PIO/017t

Međunarodni sud podigao optužnicu protiv regionalnog vojnog zapovednika bosanskih Hrvata

 

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je danas, u sredu 6. septembra 1995. godine, obelodanio optužnicu protiv Ivice RAJIĆA za ratne zločine u vezi s protivpravnim napadima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na selo Stupni Do (centralna Bosna) u oktobru 1993. godine.

Optužnica i postupak

Tužilac Richard Goldstone je ovu optužnicu podneo 23. avgusta 1995. godine, a sudija Sidhwa ju je potvrdio 29. avgusta 1995. godine. Istog dana, sudija Sidhwa je potpisao naloge za hapšenje optuženog, koga trenutno u pritvoru drže hrvatske vlasti Herceg-Bosne. Sudija Sidhwa je takođe naložio da se optužnica ne obelodanjuje dok ne bude uručena. Međunarodni sud je 5. septembra 1995. obavešten da su optužnica i nalog za hapšenje uručeni.

Optuženi

U optužnici se navodi da je Ivica RAJIĆ, takođe poznat kao Viktor ANDRIĆ, bio je zapovednik Druge operativne grupe HVO-a za područja Kiseljaka, Kreševa i Vareša (centralna Bosna) u oktobru 1993. godine.

Činjenice navedene u optužnici

Jedinice HVO su 23. oktobra 1993. godine, pod vođstvom RAJIĆA napale selo Stupni Do, smešteno oko 4 kilometra jugoistočno od Vareša, u kojem je živelo otprilike 250 stanovnika, uglavnom bosanskih Muslimana. Najmanje 16 civila je ubijeno u napadu, selo je gotovo u potpunosti uništeno, a preživeli stanovnici bili su primorani da pobegnu.
 

Istrage

Optužnica je rezultat istraga koje su započete u martu 1994. godine.


Krivična dela i optužbe

Ivica RAJIĆ se tereti za sledeće:

1) Teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949. godine, koje se odnose na zaštitu civila u vreme rata, odnosno hotimična ubistva civila i uništavanje imovine u Stupnom Dolu.

2) Kršenja zakona i običaja ratovanja protiv lica koja nisu aktivno učestvovala u neprijateljstvima, odnosno hotimičan napad na civilno stanovništvo Stuponog dola i bezobzirno uništavanje tog sela.

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org