Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Međunarodni sud pozdravlja hapšenje Gorana Hadžića

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
MEĐUNARODNI SUD
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)
 

Hag, 20. jul 2011.
VE/MOW/1429t


Međunarodni sud pozdravlja hapšenje Gorana Hadžića

 

Goran Hadžić
 

Međunarodni sud pozdravlja današnje hapšenje u Srbiji Gorana Hadžića, poslednjeg optuženog, koji je u bekstvu proveo više od sedam godina.

Tužilaštvo je protiv Hadžića, bivšeg predsednika samoproglašene Republike Srpske Krajine, 2004. godine podiglo optužnicu za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine koji su, kako se tvrdi, izvršeni od 1991. do 1993. godine u istočnoj Slavoniji, Hrvatska.

Hadžić je bio poslednji optuženi u bekstvu od ukupno 161 lica protiv kojih je Međunarodni sud podigao optužnicu.

“Hadžićevo hapšenje je još jedna prekretnica u istoriji Međunarodnog suda i približava ovu instituciju uspešnom ispunjenju svog mandata” izjavio je sudija O-Gon Kwon, vršilac dužnosti predsednika MKSJ. “Veoma sam ponosan na brojna dostignuća koja je Međunarodni sud ostvario u proteklih 18 godina i pozdravljam činjenicu da ćemo moći da se koncentrišemo na ispunjenje našeg mandata bez ijednog optuženog u bekstvu”.

Međunarodni sud se nada ekspeditivnom prebacivanju Hadžića iz Srbije u Hag, po okončanju odgovarajućih pravnih procedura u skladu sa zakonima Srbije.

Nakon prebacivanja u nadležnost Međunarodnog suda, Hadžić će biti pritvoren i čekaće na prvo stupanje pred sud. Tokom prvog stupanja pred sud Hadžić će imati priliku da se izjasni o krivici po svakoj od optužbi za koje se tereti prema optužnici.

Iako je optužen za teška krivična dela, Hadžić, kao i svi drugi optuženi pred Međunarodnim sudom, smatra se nevinim dok mu se ne dokaže krivica. To je u skladu sa Statutom Međunarodnog suda koji garantuje univerzalno prihvaćeno pravo na pravično suđenje.
 

*****

Podaci o ovom predmetu

Molimo vas da za dodatne informacije stupite u kontakt s Nermom Jelačić, portparolom Sekretarijata i Sudskih veća na +31 (0) 6 5357 8006 ili Službom za medije na +31 (0) 7 512 8752 / 5343

 


*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org
Pratite MKSJ na Twitteru i Youtubeu