Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Međunarodni sud pozdravlja izvještaj o nezavisnoj reviziji pritvorske jedinice

Međunarodni sud pozdravlja izvještaj o nezavisnoj reviziji pritvorske jedinice

Saopštenje za javnost

(Isključivo za medije. Nije službeni dokument.)
SEKRETARIJAT

Haag, 15.
maj 2006.

LM/MOW/1078t


MEĐUNARODNI SUD POZDRAVLJA IZVEŠTAJ O NEZAVISNOJ REVIZIJI PRITVORSKE JEDINICE


Međunarodni sud pozdravlja objavljivanje Izveštaja o nezavisnoj reviziji Pritvorske jedinice MKSJ koju je sproveo tim stručnjaka pod pokroviteljstvom Vlade Kraljevine Švedske. Izradu revizorskog izveštaja, koji će u integralnoj verziji biti objavljen danas, zatražio je Međunarodni sud kako bi se dodatno povećala transparentnost Pritvorske jedinice (PJ) nakon smrti Slobodana Miloševića 11. marta 2006.


Međunarodni sud konstatuje da, u skladu sa svim prethodnim spoljnim inspekcijama i izveštajima o PJ, koji su dosledno ocenjivali da uslovi u PJ odgovaraju najvišim standardima, revizorski izveštaj švedskih stručnjaka pokriva moge pozitivne aspekte koji se tiču ovog objekta, te Međunarodnom sudu daje i neke konkretne preporuke na razmatranje.


Tokom inspekcije, švedskim stručnjacima je omogućen neograničen pristup u okviru PJ. U revizorskom izveštaju se navodi sledeće:


“Važno je istaći da su članovi grupe naišli na veliku otvorenost i spremnost osoblja Međunarodnog suda i pritvorenika da im pomognu u njihovom radu”.


Veoma je upečatljivo to što ni u jednom od mnogih razgovora koje je imao sa pritvorenicima, a koji nisu bili nadzirani, tim nije čuo niti jednu jedinu pritužbu na postupanje osoblja s pritvorenicima u PJ.“Nekoliko puta smo bili u mogućnosti da s pritvorenicima razgovaramo bez prisustva osoblja. Tokom tih razgovora nisu izneti nikakvi prigovori na račun osoblja. Naprotiv, pritvorenici su izjavili da su njihovi odnosi dobri, zasnovani na poštovanju i razumevanju i lišeni napetosti (...) svi pritvorenici kažu da su veoma zadovoljni načinom na koji se osoblje odnosi prema njima.”


Revizorski izveštaj pokriva širok raspon pitanja koja se tiču rada PJ, uključujući: položaj i odnose PJ s ostatkom Međunarodnog suda; odnose koje Jedinica ima sa zatvorom-domaćinom; pitanja upravljanja i osoblja; bezbednost i sigurnost; uslove u kojima pritvorenici žive; zdravstvena pitanja; prezumpciju nevinosti, te izdržavanje kazni.


U revizorskom izveštaju se iznose brojna zapažanja i predlozi, među kojima su najvažniji: preispitivanje procedure u vezi s administrativnim nalozima suda; jačanje kontakata između PJ i holandskog zatvora-domaćina; preispitivanje struktura upravljanja; praktična pitanja u vezi s elementima podrške pritvorenicima i odvajanje pritvorenika koji uživaju prezumpciju nevinosti od onih koji su proglašeni krivim i čekaju prebacivanje na izdržavanje kazne.


Međunarodni sud koristi ovu priliku da zahvali vlastima Švedske što su prihvatile zahtev da sprovedu ovu reviziju i obavezuje se da će u potpunosti razmotriti njihove predloge te preduzeti mere gde je to neophodno.


Primerak izveštaja koji su dostavile švedske vlasti možete naći na sledećoj adresi:


http://www.un.org/icty/bhs/latest/press/DUaudit-BCS.htm
*****