Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Međunarodni sud pozdravlja privrženost pravdi strana potpisnica mirovnog sporazuma

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
MEĐUNARODNI SUD
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument.)  

Hag, 24. novembar 1995.
CC/PIO/027t

Međunarodni sud pozdravlja privrženost pravdi strana potpisnica mirovnog sporazuma

 

 

Međunarodni sud je primio delove ”Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini“, koji su potpisali predsednici Republike Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije na kraju mirovnih pregovora održanih u vazduhoplovnoj bazi Wright-Patterson u Dejtonu, Ohajo, od 1. do 21. novembra 1995. godine.

Delovi sporazuma koje je MKSJ primio, a koji se tiču saradnje s Međunarodnim sudom i ljudskih prava, su sada pregledani.

Na osnovu pregledanog, u vezi s pitanjima koja se tiču Međunarodnog suda, izdata je sledeća zajednička izjava predsednika Međunarodnog suda, sudije Antonija Cassesea i tužioca, sudije Richarda Goldstonea:

Zajednička izjava predsednika i tužioca

Mir

Pozdravljamo najavu mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovini. Sporazum je posebno dobrodošao s obzirom da će zaustaviti krvoproliće i oružani sukob.

Pravda je neizostavan element procesa nacionalnog pomirenja. Pravda je od ključne važnosti za ponovno uspostavljanje mirnodopskih i normalnih odnosa među ljudina koji su bili primorani da žive pod vladavinom terora. Ona prekida ciklus nasilja, mržnje i vansudske retribucije. Stoga, pravda i mir idu ruku pod ruku.

Ovaj sporazum obećava da će oni koji su počinili zlodela koja ugrožavaju međunarodni mir i bezbednost - genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine – biti izvedeni pred lice pravde.

Mirovni sporazum i Međunarodni sud
 

Ovaj mirovni sporazum je, po našem mišljenju, u potpunosti u skladu s rezolucijama Saveta bezbednosti koje se tiču Međunarodnog suda.

1. Stoga se ponovo potvrđuje da su tri države potpisnice, kao i Republika Srpska, u strogoj obavezi da sarađuju s Međunarodnim sudom i pružaju pravosudnu pomoć:

- Pozdravljamo to što se, potpisujući ovaj Sporazum, Savezna Republika Jugoslavija sada formalno obavezala, u svoje ime i u ime vlasti bosanskih Srba, da u potpunosti sarađuje s Međunarodnim sudom.

- Isto tako, potpisujući ovaj Sporazum, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, i bošnjačko-hrvatska Federacija su potvrdile nastavak svoje pune saradnje s Međunarodnim sudom.

2. Ovaj Sporazum ne omogućava amnestiju za osobe optužene za teške povrede međunarodnog humanitarnog prava.

Uistinu, takve odredbe bi se kosile sa međunarodno prihvaćenim normama humanitarnog prava, koje svi moraju poštovati, kako države, tako i pojedinci.

3. Sporazum sadrži četiri detaljne odredbe koje se tiču Bosne i Hercegovine, koje je vredno napomenuti:

- Stroga obaveza svih nadležnih instanci u Bosni i Hercegovini da u potpunosti sarađuju s Međunarodnim sudom i da omoguće neograničen pristup njegovih istražitelja osobama i lokacijama, između ostalog i masovnim grobnicama.

- Formiranje Komisije za ljudska prava i Međunarodnih policijskih snaga (IPTF), koje će pribavljati informacije istražiteljima Međunarodnog suda.

- Nadležnost Implementacijskih snaga NATO da uhapse bilo koje lice optuženo za ratne zločine na koje naiđe ili koje ometa njihovu misiju.

- Odluka, navedena u jednoj od odredbi Ustava Bosne i Hercegovine da se:

1. Kaznama koje izriče Međunarodni sud dâ dodatna pravna težina tako što će osuđenim licima biti zabranjeno obavljanje javnih funkcija;

2. Sprovedu dodatne mere protiv lica optuženih pred Međunarodnim sudom, tako što će im biti zabranjeno obavljanje javnih funkcija ukoliko pokušaju da izbegnu
nadležnost Međunarodnog suda.

Međunarodni sud veruje da će Sporazum biti sproveden.

Pozdravljamo rešenost strana potpisnica da se u potpunosti pridržavaju svoje obaveze da sarađuju s Međunarodnim sudom i da izvršavaju njegove naloge, što će unaprediti efikasnost rada Međunarodnog suda.

Verujemo da će sve zainteresovane strane striktno i u potpunosti sprovoditi ovaj Sporazum Konkretno da će:

1. Sve strane potpisnice u potpunosti ispunjavati svoje obaveze da uhapse i prebace lica protiv kojih je Međunarodni sud podigao optužnice;

2. NATO snage, kao i nadležne nacionalne vlasti službenicima Međunarodnog suda pružiti odgovarajuću pomoć kako bi im omogućili da izvrše svoju misiju.

 

*****
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org