Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Međunarodni sud pozdravlja produženje mandata sudija

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
MEĐUNARODNI SUD
(Isključivo za medije. Nije zvaničan dokument)
 

Hag, 30. jun 2010.
VE/MOW/1356t


Međunarodni sud pozdravlja produženje mandata sudija

 

 

Međunarodni sud pozdravlja rezoluciju Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom su produženi mandati 23 njegovih sudija i to što se rezolucijom prihvata ključna važnost zadržavanja osoblja za ekspeditivno ispunjenje mandata Međunarodnog suda.

Savet bezbednosti je juče jednoglasno usvojio Rezoluciju 1931(2010), kojom je mandat petorici stalnih sudija Žalbenog veća produžen do 31. decembra 2012. godine, a mandati osam stalnih sudija pretresnih veća i deset ad litem sudija do 31. decembra 2011. ili do okončanja premeta za koji su imenovani ukoliko do toga dođe pre navedenog roka. Savet je takođe podvukao svoju nameru da, do 30. juna 2011. godine, produži mandate sudija u prvostepenim postupcima na osnovu predviđenog rasporeda suđenja pred Međunarodnim sudom.

U istoj Rezoluciji, Savet je konstatovao zabrinutost koju je izrazio predsednik MKSJ sudija Patrick Robinson da se alarmantan tempo odlaska osoblja negativno odražava na ekspeditivnost okončanja suđenja pred Međunarodnim sudom.

U svom obraćanju Savetu bezbednosti 18. juna, predsednik Robinson je obavestio Savet bezbednosti o značajnim kašnjenjima u rasporedu suđenja pred Međunarodnim sudom.  Premda su razlozi za kašnjenja različiti u zavisnosti od predmeta, zajednički imenilac u svim predmetima je alarmantan tempo odlaska zaposlenih.

Predsednik je obavestio Savet bezbednosti o prekoj potrebi da se preduzmu hitne mere kako bi se ovo pitanje rešilo: “Mogu samo ponoviti svoje upozorenje da će nepreduzimanje hitnih mera za ublažavanje tempa odlaska zaposlenih na Međunarodnom sudu imati dalekosežne posledice na sposobnost Međunarodnog suda da ispuni svoj mandat što je ekspeditivnije moguće. Situacija će se samo pogoršati”.

Rezolucijom 1931(2010) Savet bezbednosti poziva Sekretarijat Ujedinjenih nacija i druga relevantna tela Ujedinjenih nacija da “nastave da sarađuju sa sekretarom Međunarodnog suda kako bi se našla moguća rešenja ovog pitanja kako se Međunarodni sud približava okončanju svog rada”.

Od svog ustanovljenja pre 17 godina, Međunarodni sud je podigao optužnice protiv 161 lica za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije. Postupci protiv 124 lica su okončani, a postupci protiv njih 35 su u toku.

U najnovijem izveštaju o strategiji okončanja rada Međunarodnog suda procenjuje se da će sva prvostepena suđenja biti okončana do sredine 2012. godine s izuzetkom suđenja Radovanu Karadžiću, za koje se očekuje da bude okončano krajem 2012. godine. Veći deo rada na žalbenim postupcima trebalo bi da bude okončan početkom 2014. godine. Samo dvojica optuženih su i dalje u bekstvu – Ratko Mladić i Goran Hadžić. I Međunarodni sud i Savet bezbednosti pozivaju na njihovo hapšenje.


*****

Celokupni tekst Rezolucije 1931 (2010) (na engleskom)

Biografije sudija


*****

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju
Za više informacija stupite u kontakt s našom Službom za medije/komunikacije
Tel.: +31-70-512-8752; 512-5343; 512-5356 Fax: +31-70-512-5355 - Email: press [at] icty.org